Tento názor však rozhodně nesdílí ani všichni politici, natož podnikatelé. Mnozí se totiž obávají, že se jedná pouze a o šikanu ze strany státu, která nejenže nepřinese proklamované miliony, ale navíc díky němu dojde ke zrušení mnoha pracovních míst, zejména mezi živnostníky.

Restaurace Rettigovka z Litomyšle řeší ve spojitosti s EET nejen problémy s finančním zajištěním daného systému. „O peníze jde vždy, ale hlavním problémem je, že nezvládneme v souběhu zavést novinku do provozu restaurace a svačin. Naši zaměstnanci jsou často těžce handicapovaní a naši asistenti je musí průběžně podporovat. Nedokážeme dát adekvátní podporu při zavádění evidence na dvou místech," uvedl ředitel společnosti Komuniké Tomáš Fiedler, která provozuje restauraci Rettigovka.

Rettigovka dodávala svačiny do základní školy. Distribuci zajišťovali handicapovaní pracovníci za pomocí asistentů. těm by navíc měla přibýt starost o nové pokladny. „Měli jsme obavu, že bychom ohrozili v případě nezvládnutí kteréhokoliv ze systému (restaurace a svačiny) chod organizace a tím vlastně i zaměstnání, v tuto chvíli, osmnácti osob s handicapem. A to je to zásadní," vysvětlil provozovatel restaurace.
Oficiální vyjádření k zrušení oblíbeného programu zdravých svačin do škol bylo vydáno na podnět rodičů, kteří se zajímali, proč děti nedostanou zdravé pochoutky. V Rettigovce nikdy neměli problém s placením daní nebo finančními kontrolami. Takže systém EET jim z tohoto pohledu nevadí. Nepříjemná je však investice v řádu několika tisíc korun do technického vybavení.

„Jestli někdo neodvádí vše teď, tak si nemyslíme, že toto je cesta. Ale to ať zhodnotí čas. Hodně nám vadí, že se stále mění informace o EET a že se hovoří o výjimkách, těžko se v situaci orientujeme. Nemůžeme se v klidu připravit," vysvětlil problémy s novým systémem Tomáš Fiedler.
Kdo nakonec na systému vydělá a zda vůbec, není v tuto chvíli jasné. Názory na zavedení systému však více chválí jeho strůjci a nikoliv uživatelé. Postupné zavádění EET začne 1. prosince, kdy do něj budou zahrnuti podnikatelé provozující stravovací a ubytovací služby. Další na řadě budou od 1. března příštího roku maloobchodníci a velkoobchodníci.