„Ve třídě, kde jsou světla nainstalována, je díky nim vytvořeno kvalitnější prostředí pro žáky i učitele. Pomáhají mimo jiné zlepšit studijní výsledky a atmosféru při výuce, což je pro nás důležité,“ uvedla ředitelka ZŠ Felberova Jana Pazderová.

Psali jsme:

Škola - ilustrační foto.
Speciální osvětlení ve třídách pomáhá. Žákům se rázem zlepšil prospěch

Ve třídě nahradilo staré zářivky osvětlení Spectrasol s prokognitivními účinky.

Speciální světelné zdroje v sobě dokáží v neskutečném souladu skloubit vlastnosti umělého osvětlení s vlastnostmi přirozeného slunečního světla a díky tomu zlepšují lidem výkon, zdraví a celkově život.Speciální světelné zdroje v sobě dokáží v neskutečném souladu skloubit vlastnosti umělého osvětlení s vlastnostmi přirozeného slunečního světla a díky tomu zlepšují lidem výkon, zdraví a celkově život.Zdroj: ZŠ Felberova

Intenzita osvětlení se podle učitelů ztrojnásobila. Navozuje pocity jako z přirozeného denního světla. Je tomu tak díky vyrovnanému spektrálnímu složení a optimalizované distribuci i zabarvení světla.

„Instalovaná prokognitivní svítidla, která napodobují přirozené sluneční světlo, pozitivně působí na biorytmy organismu. Podporují ve škole bdělost, soustředění i pozornost a především zdraví, naladění. Oproti původnímu zářivkovému osvětlení, které působí opačně a zároveň je nákladnější na provoz,“ vysvětlil zástupce distributora svítidel Spectrasol Tomáš Kembitzký.

Prezentace účinků biodynamického světla v Domově seniorů v Berouně.
Biodynamické světlo pomáhá seniorům. Prokázal to unikátní vědecký experiment

Felberova škola ve Svitavách se inovacemi a moderními technologiemi zabývá dlouhodobě. Žáci i učitelé využívají při výuce zařízení Apple. V rámci modernizace má v plánu se nadále rozvíjet a díky úspěšné instalaci osvětlení do budoucna zvažuje jeho další rozšíření. „Věřím, že v brzké době budou tímto typem svítidel vybavené i další učebny, které nově budujeme,“ uzavřel svitavský starosta David Šimek.