Očkovací centra od pondělí otevřou v Brandýse nad Orlicí, Jevíčku, Rybitví a také v Luži. Zájemci o očkování se mohou objednávat od středy 10. března. Očkování je nyní určeno pouze pro prioritní skupiny obyvatel, kterými jsou lidé ve věku 80+ a 70+. Dále se mohou k očkování hlásit pracovníci ve zdravotnictví a v sociálních službách, pedagogové a pracovníci ve školství nebo zaměstnanci a klienti sociálních služeb.

Nová místa tak doplní stávající centra v nemocnicích. Tam navíc plánují zvýšit denní kapacity. Dodané vakcíny ovšem novým centrům postačí jen na týden. Další dávky očekávají na začátku dubna, kdy by měla znovu začít očkovat.

Očkovací centru v Brandýse nad Orlicí je připraveno
Po neděli přibydou v kraji čtyři očkovací centra. Ale vakcíny mají jen na týden

„Tchána jsme k očkování registrovali. Kvůli nedostatku vakcín si prý ale několik měsíců počká,“ posteskla si například Andrea Burešová z Dobříkova na Choceňsku. 

Čtyři nová očkovací centra:

Ostrý očkovací provoz od pondělí zahájí Rehabilitační ústav v Brandýse nad Orlicí.

Očkovat se bude v budově Jiřičky na adrese Žerotínova 98. Zdravotní personál ústavu naočkuje denně až 100 lidí. Fungovat bude v režimu od pondělí do pátku od 7:00 do 15:30. „Zájem je veliký, termíny mizí pod rukama,“ řekla ředitelka ústavu Světlana Jeřábková.

Kde se naopak od pondělí očkovat nezačne, je Žamberk. Město sice v minulých dnech avizovalo, že spouští očkovací místo, kvůli nedostatku vakcín však očkování v Odborném léčebném ústavu v Albertinu odložili. Ačkoliv je vše připraveno, zájemci si zde budou muset 14 dní počkat. 

V případě, že do České republiky v dubnu dorazí další dávky vakcín, plánuje kraj otevřít další centra ve Vysokém Mýtě a Moravské Třebové.

Objekt ústavu je bezbariérový. Jeřábková ujistila, že pro pacienty se zhoršenou mobilitou vyhradí parkovací místa. „Dostatek parkovacích míst ale zajistíme i pro ostatní zájemce,“ dodala. Na místě bude za pomoci hasičů a policie probíhat regulace front. Tím se zajistí plynulý a bezpečný průjezd přes město.

Ani zájemci o očkování v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku se podle ředitelky Lenky Smékalové nemusí obávat, že v prostorách zabloudí. Přístup do pavilonu S zaměstnanci dobře označí. Očkování bude probíhat v 1. patře. K pavilonu však vede bezbariérový vchod a do očkovacích prostor vyveze čekatele výtah. I zde zvládnou naočkovat až 500 lidí za týden.

„Neváhejte. Na příští týden ještě jsou volná místa,“ vyzvala v pátek odpoledne Smékalová.

Také Léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví od pondělí otevře své dveře zájemcům o očkování. Denní kapacita očkovaných pacientů tam bude okolo jedné stovky. Pacientům léčebna uvolní dotazníky na webových stránkách, které si z pohodlí domova mohou vyplnit a posléze zanést lékaři na očkovací místo.

„Prostor je bezbariérový, jen u vchodu je malý schod, který bude pomáhat personál překonávat,“ ujistila ředitelka léčebny Jana Tomšů. Termíny očkování si zájemci mohou zajistit přes rezervační sytém na webových stránkách léčebny.

I Hamzova odborná léčebna v Luži poskytne své kapacity pro zrychlení očkovacího procesu v kraji. „Na začátku týdne dojde k proočkování zdravotního personálu, který prozatím nebyl očkován druhou dávkou vakcíny,“ vysvětlila asistentka ředitele Lenka Honzáková.

Hned od středy 17. března začne léčebna očkovat veřejnost. Očkování bude probíhat v prostorách Konferenčního sálu pavilónu L. Celý proces zajistí lékaři a potřebný zdravotní personál z týmu Hamzovy léčebny. I sem se zájemci o očkování dostanou autem a zaparkovat budou moci v určeném prostoru.

Rozmrazit, protřepat a vpíchnout do svalu. Stovky lékařů mají očkování již za sebou.
Kraj jede mimo státní očkovací strategii, vakcinuje už v šesti centrech

Registrace k očkování a rezervace termínů probíhá za pomoci centrálního rezervačního systému na adrese registrace.mzcr.cz. Pro dotazy volejte naší infolinku 466 026 466. Více informací naleznete na www.pardubickykraj.cz/ockovani

Očkovací centra v kraji po 15. březnuOčkovací centra v kraji po 15. březnuZdroj: Pardubický kraj