„Do vašeho projektu Naši prvňáčci nepůjdeme. Rozhodli jsme se tak právě po kauze nenávistných komentářů na internetových stránkách Teplického deníku. V naší škole představují romské děti třetinu žáků a nechceme je vystavovat žádným stresům. Své si totiž zažívají i beztak,“ řekla ředitelka Základní školy Křižovatka v Moravské Třebové Zdenka Šafaříková.

Není jediná, na kterou dolehl po teplické kauze strach. Je však jedna z mála, kdo se rozhodl otevřeně promluvit. „Je to smutné. Atmosféra ve společnosti vůči menšinám, ať už to jsou děti romské či jakékoliv jiné, není vůbec dobrá,“ dodala.

Účast v našem projektu kvůli teplické kauze odmítla například také jedna ze základních škol na Přeloučsku, kterou rovněž navštěvuje řada romských žáků. Její ředitelka však z důvodu možného dopadu na děti odmítla, na rozdíl od moravskotřebovské školy, jakýkoliv oficiální komentář.

Ředitelka školy na Přeloučsku s kauzou nechce být vůbec spojována. To, že důvodem odřeknutí fotografování prvňáčků jsou obavy z nenávistných reakcí, potvrdila jen mimo záznam.

„Chceme klid na práci i pro naše žáky a neradi bychom riskovali, že budou vystaveni podobnému tlaku jako v Teplicích. To tam ale nedávejte. Napište jen, že se projektu jednoduše nezúčastníme. Tečka, důvody nezveřejňujte,“ uvedla.

O projevy nenávisti si „nebílé“ děti však ani nemusejí říkat tably v novinách. Stačí to, že vůbec chodí do školy. Na vratech takových dvou na Svitavsku jedné s výrazným zastoupením romských žáků a druhé speciální se před týdnem v noci z neděle na pondělí objevily hanlivé pamflety odsuzující zdejší žáky jako spodinu společnosti a sociální případy.

„Naštěstí ten papír jako první objevil v šest ráno školník, strhnul jej a podali jsme trestní oznámení. Je mi smutno, jakého hnusu jsou lidé schopní. Zvlášť když je taková nenávist namířená proti bezbranným dětem,“ uvedl ředitel jedné ze škol. Policie vyvěšení letáků potvrdila. I tyto školy si kvůli obavám z podněcování nenávisti nepřály záležitost rozmazávat.

Na jiné škole v Pardubickém kraji zase byly romské děti v červnu při městských slavnostech vystaveny nesouhlasnému mručení a pískání. „Bylo to krásná akce do chvíle, než na pódium přišla třída s převahou romských dětí. V reakci na chování části publika jsme chtěli odejít, nakonec jsme ale vystoupení dokončili a děti se nám s vypětím všech sil podařilo před nepříjemnou atmosférou ochránit. V novinách to ale znovu nerozviřujte. Jsme rádi, že je to za námi,“ řekla učitelka zmíněné třídy. I tuto školu proto nekonkretizujeme.