VYBRAT REGION
Zavřít mapu

U jídla a pití musí být zábava, říká kuchař Zdeněk Pohlreich

Pardubice - Podle známého kuchaře je hlavní si uvědomit, že jídlo není jen to, čím si naplníme žaludek

14.5.2013
SDÍLEJ:

Zdeněk PohlreichFoto: DENÍK/Jiří Sejkora

Do pardubické restaurace Bonté v pondělí zavítal známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Při této příležitosti nám poskytl rozhovor nejen o tom, jak vidí dnešní situaci v restaurační branži.

Myslíte si, že je dnes gastronomii věnováno více pozornosti?

Není pochyb o tom, že jídlo v české společnosti nabývá na důležitosti. Před několika lety se například v tisku o jídle nepsalo vůbec, dnes se takové články v novinách objevují minimálně jednou týdně, což je velmi pozitivní skutečnost.

Občas vás vídáme na vařit na velkých akcích pro mnoho lidí. V čem je to pro vás jiné?

Pro mě jsou podobné akce dobrým tréninkem především pro televizní pořady. Zrovna na podzim chystáme natáčení jednoho z nich. Já jsem navíc rozený exhibicionista, takže mě baví vařit před davem lidí. Veřejnost na to také dobře reaguje. Podstatou takové akce je,  aby okolí pochopilo, že i jídlo může být zábavné, že to není jen něco, čím si člověk naplní žaludek a tím to pro něho končí. Podle mého názoru by měla být okolo jídla a pití zábava, což se v Čechách zlepšuje. Je skvělé, že jídlo vtrhlo do našich životů s takovou intenzitou, s jakou se to děje posledních pár let.

Co má podle vás zásluhu na tom, že se úroveň české gastronomie zlepšuje?

Pokrokem je, že najednou v televizi vaří i kuchaři a nejen herci nebo zpěváci. Velmi dobře si pamatuji časy, kdy lidé nechtěli o vaření ani slyšet, pokud to nepředváděla nějaká známá osobnost. Z kuchařů se teď stávají takové hvězdičky v dobrém slova smyslu a myslím, že je to tak v pořádku. Naše branže je zajímavá a hodně živá a navíc se velmi rychle vyvíjí. Určitě je správné, aby veřejnost věděla, kdo za kulinářskými výtvory stojí. Drtivá většina z nás totiž neví, kdo nám jídlo připravoval.

Co si myslíte o počtu restaurací  v Česku? Je jich hodně či málo?
Mám pocit, že růst počtu restaurací v České republice se totálně vymkl kontrole. Jsem toho názoru, že by bylo ideální zavést nějakou regulaci trhu, jako je tomu v mnoha jiných evropských městech. Podle mého názoru by to bylo jen pro dobro věci. Ona ta všemocná ruka trhu to asi nespasí. Chybou je, že si zde může restauraci otevřít každý a těch hospod je zde díky tomu spousta. Například Praha má s 1,5 milionem obyvatelem 11 tisíc stravovacích zařízení, což mi připadá šokující. Problémem je, že v restauračním byznysu existuje obrovský přetlak nabídky, což určitě není úplně správné.  Počet průměrných a podprůměrných restaurací snižuje celkovou kvalitu gastronomie.

Myslíte si, že Češi dávají přednost nízké ceně před kvalitou?
Tato skutečnost je evidentní. Žijeme v relativně svobodné zemi, každý si může dělat a jíst, co chce. Cena je pro většinu lidí rozhodující. Ovšem šéfkuchaři na kvalitu hledí jinak. Sebelepší kuchař ze špatného materiálu nic pořádného neuvaří, což už spousta lidí pochopila. Pokud bychom se měli bavit o tom, kdy tu začne fungovat dobrá gastronomie, tak to přijde, až budou zemědělci produkovat kvalitní konkurenceschopné výrobky.

Iveta Koubková

Autor: Redakce

14.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Záchody slaví svátek i ošklivými dárky

MICHAEL POLNICKÝ mluví pro TV Kopeme za fotbal.  Na snímku dole právě vsítil branku Mladé Boleslavi. U pravé tyče branky  Bolky zpytuje svědomí bek Patrizio Stronati. Letos má v lize odehráno 984 minut. Víc má  jen kolega z obrany Pauschek.

Vytočená piva, lajky a vstřelené branky jsou cestou nahoru

Muž tvrdil, že plakát nevylepil, i když jej zachytila kamera

Chrudim - Ve středu krátce před půlnocí zachytil městský kamerový systému skupinu čtyř osob jdoucí z Široké ulice na Resselovo náměstí. Jedna osoba z této skupiny se zastavila u domu č.p. 114 a na dvířka elektrického rozvaděče vylepila plakát.

Zamrzlý vodoměr se může prodražit

Chrudimsko - Vodoměr je třeba před zimou chránit izolací, jinak zamrzne. Spotřebitelé by na to měli myslet, mimo jiné i proto, že případná výměna mrazem poškozeného vodoměru není nikde zadarmo.

Dění na náměstí sleduje kamera ve dne i v noci

Chrudim - Vedení Chrudimi pořídilo novou webkameru, která ustavičně snímá dění na Resselově náměstí a zprovoznilo ji ve středu. „Oproti dřívějšku je umístěná na budově pošty a díky tomu budete mít přehled například o návštěvnosti trhů,“ uvedl tiskový mluvčí radnice Aleš Prokopec.

Byt jako investice? Splátky vás vyjdou dráž

Sníte o vlastní nemovitosti, která bude vydělávat za vás? Fajnová myšlenka, ale neoplýváte-li tučným kontem, vše si pořádně spočítejte. Cesta k úvěru bude totiž náročnější. Tedy pokud přiznáte váš skutečný záměr. Zda se takový úvěr vyplatí, přibližuje Lucie Drásalová, hypoteční analytička Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT