Tradiční soutěž v zimním plavání se koná na nábřeží Závodu míru, začátek je ve 13:15 hodin. Plavci si mohou vybrat ze čtyř tratí a zdolat po proudu řeky 100, 250, 500 nebo 750 metrů. Loni jich do ledové vody v centru města vlezlo sto padesát, do vody se v jubilejním 50. ročníku odhodlalo 99 mužů a 49 žen. Společně si zaplavali v Labi, které mělo 2,2 stupně. Venkovní teplota se před rokem vyšplhala na pouhý jeden stupeň nad nulou.

Organizátoři předpokládají, že se akce letos zúčastní více nováčků. Nahrává tomu současné teplé počasí.

Letos je do soutěže přihlášeno přes sto plavců. Očekávají se vyšší teploty, okolo deseti stupňů nad nulou. Teplé počasí nahrává nováčkům. „Vypadá to, že se na stometrové trati opravdu představí mnoho nováčků, kteří začali s otužováním nedávno, což nás těší,“ zmínil pardubický plavec a organizátor akce Aleš Rucký.

Otužilců přibývá

Amatérských zimních plavců a otužilců přibývá. S ponořováním do studené vody hodně lidí začalo v době, kdy se Česko potýkalo s epidemií koronaviru. „Chtěl jsem něco udělat pro své zdraví. Nakonec jsme se s partou vyhecovali tak, že jsme zkusili ochutnat ledovou vodu. A zůstal jsem u toho,“ popsal otužilec Martin, který začal právě v době covidových restrikcí.

50 ročník tradiční otužilecké akce Otužilci na Labi v Pardubicích.
Otužilci v Pardubicích okusili ledové Labe už popadesáté. Nechyběla Štěrbová

Rozhodně není sám. Nových nadšenců v posledních letech přibývá. „Otužilců amatérů je více. Co se týče otužilců sportovců, kteří plavou závodně v ledové vodě, tam je nárůst minimální,“ doplnil předseda České otužilecké unie Vladimír Komárek.

Akce s tradicí

V Pardubicích vznikl první oficiální oddíl otužilců už v roce 1971. Hned o rok později proběhl první veřejný křest otužilců. V ten rok bylo minus čtrnáct stupňů a i tehdy si plavci vysloužili zájem Pardubáků. Podle plavců nejde o měření sil, ale o společenskou událost. Kromě odvážlivců v plavkách přichází na nábřeží Závodu míru v lednu tradičně i řada diváků.

Otužilci na Labi

51. ročník tradiční akce na Labi a zároveň 11. ročník memoriálu Jaroslava Danielky, zakladatele pardubického otužování, nabídne čtyři délky tratě. Plavci se mohou po proudu řeky vydat na 100, 250, 500 nebo 750 metrů.

Otužování se v Česku před pár lety stalo fenoménem. V ledové vodě se kromě plavání dá i jenom stát nebo sedět. Přestože je pobyt v ledové vodě pro lidský organismus velmi náročný, sport se těší velké oblibě. Kolaps hrozí u amatérů, ale nevyhýbá se ani letitým otužilcům. Všichni tak musí dodržovat jasná pravidla. Podle zkušených otužilců je nejlepší začínat v létě. Začátečníci by měli být hlavně disciplinovaní a zátěž si přidávat postupně.

„Nejlepší je začít na konci léta nebo na podzim a chodit plavat dvakrát, třikrát týdně. Jak se voda postupně ochlazuje, organismus si na to zvyká,“ vysvětlil otužilec Martin Řehák. Jedno z otužileckých pravidel také říká, že je vhodné ledovou vodu opustit ve chvíli, kdy se člověk cítí nejlépe. Chlad má totiž několikaminutové zpoždění.

Tradičního setkání otužilců na Labi v Pardubicích se letos zúčastnilo 118 lidí.
OBRAZEM: Tradiční setkání otužilců na Labi