Nepříjemné nedělní ráno v železniční dopravě. V Pardubicích selhalo zabezpečovací zařízení, které hlídá provoz na klíčovém nádraží a následná zpoždění na sebe nenechala čekat.

"Přibližně v sedm čtyřicet ráno došlo k výpadku proudu do zabezpečovacího zařízení stanice Pardubice hlavní nádraží. Poruchu, která vše způsobila stále hledáme. Kolem deváté hodiny se podařilo provoz v omezené míře obnovit mezistaničním způsobem, což je náhrada zabezpečovacího zařízení. Jednotlivé vlaky vyjíždějí mezi stanicemi pouze po jednom a provoz nádraží se musí řídit ručně," vysvětluje mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

"Ukázalo se, že došlo k vyzkratovaní hlavního vysokonapětového vodiče napájejícího systém. Síla toho zkratu byla ale tak veliká, že jejím následkem došlo i k poruše stykačů na záložním zařízení a systém tak vypadl z provozu úplně," doplnil později.

Ilustrační foto.
Výsledky voleb v Pardubickém kraji věrně kopírují ty celostátní

Zpočátku vlaky kolem pardubického nádraží musely kvůli bezpečnosti zastavit úplně. Později se za bezpečných podmínek provoz částečně obnovil. Zpoždění, které na hlavní trati porucha vyvolala už dosahovala až ke dvěma hodinám. Závadu technici odstranili po půl dvanácté. Provoz na trati se pak postupně vrátil do normálu. Některé spoje ale ještě ve čtrnáct hodin měly zpoždění v řádech desítek minut.

"Staniční provoz byl značně omezen. Část vlaků jsme odřekli zcela a část vlaků byla přesměrována po odklonových trasách. Samozřejmě vznikla značná zpoždění. Největší dopad zaznamenala samozřejmě dálková doprava," konstatoval mluvčí Českých drah Radek Joklík.