Napodobení registrovaného vzoru a hrozící záměna. Tak zní závěr soudního znalce v případu taxislužby Vi3, která v České republice podniká v Pardubicích, Hradci Králové, Liberci, Havířově, Jablonci nad Nisou a Českých Budějovicích.

Z toho důvodu policie obvinila jejího provozovatele Miroslava Hebkého z trestného činu porušení práv k ochranné známce a jiným označením.

„Podnikatel se zaštiťoval tvrzením, že měl s majitelem licence ústní dohodu. Ten však toto tvrzení odmítl," uvedla mluvčí pardubické policie Eva Maturová.

Žlutobílé provedení vozů taxislužby připomínající bývalá vozidla Veřejné bezpečnosti si v České republice v roce 2014 zaregistroval jako ochrannou známku slovenský podnikatel Boris Wagner.
Ten také případy napodobení chápe jako poškození dobrého jména. Chystá totiž vstup i na český trh.

„Jejich barvy a název nemají žádnou logiku, pokud jí ovšem není cíl přiblížit se vizuálně ke vzhledu naší firmy," sdělil před časem Deníku.

"Upozorňujeme další osoby, kterým se zalíbil vzhled a nápad provozovat taxislužbu s označením VB taxi, byť i Vi3, který je pro laiky dle znalce snadno zaměnitelný, aby od svého podnikatelského záměru upustili, aniž by se s majitelem ochranné známky VB Taxi předem písemně domluvily. Pokud tak neučiní, i oni mohou ve svých rukou posléze držet obvinění z výše uvedeného protiprávního jednání," dodala Eva Maturová.

Obvinění v Pardubicícha padlo už v minulosti. Šlo o firmu VéBé. Její majitel se však se slovenským podnikatelem dohodl na finančním vyrovnání. O případu si můžete přečíst zde.