"Díky pohotovým informacím amatérských pozorovatelů v terénu se na sociální sítě dostaly fotografie a videa poměrně efektní tromby pod konvektivní bouří nedaleko Hradce Králové. Okolo 17 hodiny se jihovýchodně od Hradce vytvořila poměrně nevýrazná konvektivní bouře (výška radarových odrazů do 4 km) a postupovala směrem k Pardubicím. Kondenzační nálevka se v několika momentech rozšířila až k povrchu a některé z informací mluví o menších škodách na lesním porostu. To by znamenalo výskyt tornáda, pravděpodobně o síle F0 (nejnižší stupeň) a určitě bude zajímavé tuto situaci dále prověřit," uvedl dnes ráno na Facebooku Český hydrometerorologický ústav.

Místostarosta Sezemic Ladislav Kubizňák o žádných škodách v okolí nic neví. "Nemáme hlášené žádné škody, a to ani například z nedalekého Rokytna, kde jsem mluvil s paní starostkou," uvedl Kubizňák.

Už večer psali své zkušenosti laičtí meteorologové. Podle zpřesňujících se informací se tromba nejvýrazněji objevila v oblasti kolem Sezemic, zde ji lidé nejčastěji zaznamenávali.

Vzpomeňte na poslední ničivé tornádo nad Pardubicemi v roce 2011:

Tornádo zcela zdemolovalo tovární halu v průmyslové zóně. Uvnitř bylo v té chvíli kolem 120 zaměstnanců.
Tornádo v Pardubicích. "Zakouslo se do střechy a srolovalo ji," vzpomínají lidé

"Na přeháňce, která postupovala od Hradce Králové směrem na Pardubice, se dnes vyskytlo slabé tornádo nesupercelarní povahy s odhadovanou intenzitou F0. Konvektivní buňka nevykazovala bleskovou aktivitu ale dosahovala radarové odrazivosti okolo 44-52 DBz. Na vznik tornáda měly s největší pravděpodobností vliv lokální střihové podmínky se zvýšenou helicitou a zároveň nízká úroveň kondenzace (LCL). Tato tornáda většinou nepůsobí větší škody a jejich kontakt se zemí je spíše symbolickým. Tornádo bylo pozorováno a zaznamenáno naším členem Tomášem Launou," napsali například Lovci bouřek na své facebookové stránce.

Tromba má podobný tvar jako tornádo, trychtýř se ale nedotkne země. V Česku je každý rok zaznamenáno více než deset tornád, mnoho dalších může být nezjištěno. Většina z nich dosahuje klasifikace 0, tedy s minimálními nebo žádnými škodami.