„Lepí to i na silnici první třídy u Ústí nad Orlicí, kde je silnice nová,“ řekl Vedoucí provozního oddělení Správy a údržby silnic pro Orlickoústecko Luboš Marek.

Silnice II/312 je současně přivaděčem k dálnici D35 z Chocně a Vysokého Mýta a její odložená rekonstrukce je ožehavým tématem již řadu měsíců. Jedná se o komplikovanou a drahou stavbu. Nový úsek dálnice k Ostrovu nedaleko Vysokého Mýta se má otevřít už za necelý měsíc, ale oprava tohoto přivaděče začne podle posledních informací nejdříve na jaře příštího roku.

„Oni ty termíny pořád mění. Ta silnice je zatím docela v pořádku, ale až tudy začnou jezdit auta směrem na D35, tak bude do měsíce po ní. Pak už to asi fakt bude tankodrom,” řekl Jaroslav Macháček, občan Březenice na předměstí Chocně. Některým místním se to nelíbí a dávají to najevo samolepkami na dopravních značkách. Několik z nich se objevilo právě i v Březenici.

Vánoční trhy v Ústí nad Orlicí
Města na Orlicku vánoční výzdobu omezovat nebudou. Pořídila LED žárovky

Podle Správy a údržby silnic Pardubického kraje to však není nic neobvyklého a samolepky řešili již dříve. „To jsou vtipálci, co vytrhávají značky nebo ničí sněžné tyče, které ukazují řidičům, kudy jet. Tyto samolepky řešíme již minimálně tři měsíce,” sdělil Marek.

Starosta Mostku Karel Doležal si nad samolepkami jen povzdechl. „Nejsme majitelé těchto cedulí, bohužel to řešit nemůžeme,” uvedl starosta.

Policie případ zatím neřeší. „K těmto „upraveným“ dopravním značkám choceňští policisté neevidují žádné oznámení,” přiznala mluvčí krajské policie Andrea Muzikantová. To potvrdil i Luboš Marek. „Zatím jsme trestní oznámení na neznámého pachatele nepodávali.”

Mapka trasy, kudy vedou polepené ceduleMapka trasy, kudy vedou polepené ceduleZdroj: Deník/Martin Alt

Jde o přestupek

Možná by se tento čin mohl brát jako zábava, ale opak je pravdou. „Fyzická osoba se dopouští přestupku, za který hrozí sankce ve správním řízení až do výše 300 tisíc korun,” vysvětlila Muzikantová.

Správa a údržby silnic se tyto samolepky již několikrát pokoušela strhávat. Ničí to však také cedule samotné. Těch je aktuálně polepených přibližně 15. „Pokud je sundáme, jsou tam za týden znova. Navíc strháváme i cedule a škoda je větší,” dodal Marek.

Pohled z jihozápadu na Slatinu
Stavba přivaděče k D35 z Chocně začne za tři roky. Ministerstvo má ale podmínky

Vedoucí provozního oddělení vysvětlil, že místa samolepek jsou nahodilá a nemají souvislost s kvalitou dané silnice. „Pokud to nalepí před Chocní, kde je kousek silnice v horším stavu, ale hned za ním je silnice nová, tak je to prostě jen další vtipálek,” myslí si Luboš Marek a zároveň dodal, že opravovat silnici II/312 v aktuální době, kdy se chystá kompletní modernizace, nedává finančně smysl. „Udržujeme na těchto komunikacích sjízdnost, nejhorší místa jsou vyspravena, nejsou tam komunikační závady,“ dodal za oddělení Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

Stávající silnice II/312 z Mýta přes Choceň na Libchavy se bude jako jedno z hlavních napojení na D35 kompletně modernizovat, v některých částech povede silnice zcela novou trasou na zelené louce jako obchvat Mýta a Chocně.

Mezi Mýtem a Chocní postaví nejdražší silnici II. třídy. Peníze na ni ale chybí
Z Mýta do Chocně postaví kraj nejdražší silnici II. třídy. Peníze na ni ale nemá

Tento přivaděč na D35 patří k nejkomplikovanějším a nejdražším stavbám. Jedná se o úsek dlouhý zhruba 13 kilometrů. „Chystá se tady přivaděč, ale toho se asi nedožiji,” glosoval starosta obce Mostek zdlouhavý proces stavby. Přesto, že se úsek D35 otevře již za měsíc, tak kraj modernizaci silnice II/312 stále odkládá a hrozí, že se na dálnici bude dále jezdit po nerovných plochách.

Na žádost Chocně a iniciativy občanů zařadil Pardubický kraj druhou variantu trasy i s tím rizikem, že se stavba prodraží a termíny prodlouží (více ZDE). „Vzdálenější trasa od města byla označena jako výhodnější pro vliv na životní prostředí. Z důvodu vychýlení vybrané trasy kolem Chocně mimo vyznačený koridor se v tuto chvíli připravují nové zásady územního rozvoje,” vysvětlil zpoždění termínu náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.

Plánovaná dálniční křižovatka Vysoké Mýto - západ, kterou bude začínat přivaděč ve směru na Choceň a Libchavy
Nejnákladnější přivaděč k D35 bude od Mýta na Choceň. Prodražily se ale i další

Dodal, že z těchto důvodů se rozhodl oddělit obchvat Vysokého Mýta (k němu více ZDE) a připravit zadávací řízení na zpracovatele projektové dokumentace pro územní řízení na tento úsek. To bude zahájeno v březnu 2023.

K obchvatu Vysokého Mýta a Chocně a volné trasy přeložené silnice II/312 nyní ještě přibyla čtyři mimoúrovňová železniční křížení. „Jedno je na koridorové trati, kde bude traťová rychlost 200 kilometrů v hodině, a úrovňový přejezd proto není možný. Druhý nadjezd bude nad tratí Choceň – Týniště nad Orlicí pro traťovou rychlost 160 kilometrů v hodině. Dva mimoúrovňové přejezdy se plánují pro zvýšení rychlosti lokálních tratí do Vysokého Mýta,“ přiblížil trasu Kortyš.

Zdroj: Martin Alt