Jak byly jednotlivé strany a sdružení úspěšné? Dívat se na to dá ze dvou hledisek, přičemž volební zisk je pouze jedním z nich. Voliči rozdali politikům do rukou karty, se kterými vstupovali do povolebního vyjednávání. Někteří v něm nedokázali využít svých trumfů, jiní dokázali „uhrát“ uspokojivý výsledek i se špatným volebním ziskem.

ANO (26,65 %, 13 mandátů)

Hnutí ANO volby s velkou převahou vyhrálo a bezprostředně po sečtení výsledků se zdálo, že Martin Charvát má skoro jistou obhajobu primátorského křesla. Po roztržce s ODS se však jednání zadrhla a jako reálná se začala jevit i možnost, že vznikne vláda bez ANO. Nakonec Charvát své postavení v čele radnice obhájil, i když musel při vyjednávání udělat celou řadu ústupků. Zdá se také, že se poučil z chyb, které jeho strana udělala před čtyřmi roky a proti vznikající opozici vystupuje mnohem vstřícněji než dříve.

ODS (14,59 %, 7 mandátů)

Nejobtížněji hodnotitelná strana. Po dlouhých letech v opozici bude ODS zase ve vedení města, vyjednané podmínky nejsou úplně špatné, v radě města bude mít stejně členů jako ve volbách mnohem úspěšnější ANO. Jenže tohle všechno překrývá pachuť toho, že ODS mohla teoreticky mít primátora a vládnout proti Babišovu hnutí, vůči němuž se v posledních čtyřech letech vymezovala. Pokud lze někoho v současné době považovat za tváře pardubické ODS, jsou to Karel Haas a Petr Klimpl. Nepůsobí tudíž příliš důvěryhodně, když se právě tito dva politici od dohodnuté koalice distancují. „Odstřelit“ neúspěšného či nepopulárního lídra je v české politice běžnou praxí, zbavit se ale člověka uznávaného napříč politickým spektrem, který navíc stranu dovedl k velmi slušnému volebnímu výsledku, je přinejmenším neobvyklé. Občanští demokraté budou muset doufat, že voliči na tyto peripetie během následujícího volebního období zapomenou.

PIRÁTI (11,22 %, 5 mandátů)

Piráti budou v novém zastupitelstvu nejsilnější opoziční silou. Nejprve to vypadalo, že hnutí ANO dokáže sestavit koalici bez toho, aby Piráty oslovilo. Když se jednání o Pětikoalici zadrhla, mohli hrát Piráti velice důležitou roli. Rozhodli se však, že jejich prioritou je Duhová koalice. Aby tato koalice vznikla, byli dokonce ochotní vzdát se postu náměstka, což je vzhledem k jejich volebnímu zisku neobvyklý postoj. I když nakonec v pardubické vládě nezasednou, voliče pravděpodobně nezklamali. Mají šanci se v komunální politice „otrkat“ a mezitím plnit roli hlídacího psa.

PARDUBÁCI SPOLEČNĚ (8,96 %, 4 mandáty)

Nejúspěšnější lokální hnutí je nakonec největším poraženým povolebního vyjednávání. Lídr Pardubáků František Brendl byl hnacím motorem Duhové koalice. On začal o projektu jako první mluvit a v jednu chvíli měla koalice proti vítěznému Babišovu hnutí 18 mandátů. K většině v zastupitelstvu však stále dva chyběly a Pardubáky tak čekají další čtyři roky v opozici.

KOALICE PRO PARDUBICE (KPP) (7,18 %, 3 mandáty)

Koalice hned od počátku jednání vykazovala snahu pokračovat ve stávajícím složení radniční koalice. Trochu překvapivě KPP, kterou tvoří TOP 09, KDU-ČSL a hnutí Nestraníci, brzy uzavřela dohodu s ANO a ČSSD, o Duhové koalici jednat odmítala. Podle zákulisních informací nebyli zdaleka všichni členové KPP spokojení s tím, co jejich lídryně Ludmila Ministrová (TOP 09) vyjednala, KPP totiž do koalice s ANO vstoupila bez výraznějších personálních požadavků.

SDRUŽENÍ PRO PARDUBICE (SPP) (6,15 %, 3 mandáty)

SPP očekávalo ve volbách jistě lepší výsledek, od začátku vyjednávání pak vytvořilo dvojblok s ODS. Nezdálo se, že by Sdružení toužilo po pozici náměstka, v radě bude mít dva členy, to je vzhledem k volebnímu zisku slušný počet. Velkou nepříjemností ovšem pro SPP je, že ho kvůli vstupu do koalice s hnutím ANO opouští bývalá primátorka Štěpánka Fraňková. Ta přitom měla s převahou největší počet preferenčních hlasů na kandidátní listině SPP.

ČSSD (5,84 %, 2 mandáty)

Sociální demokraté jsou ukázkou toho, že i s tristním volebním výsledkem lze vyjednat celkem slušné věci. Se dvěma mandáty jsou vítězové pardubických komunálních voleb z roku 2010 druhou nejslabší stranou v zastupitelstvu, přesto si Jakub Rychtecký udržel post náměstka primátora. ČSSD se vyplatilo, že hned zkraje jednání podepsala dohodu s ANO. I když podle některých indicií by mohl Rychtecký získat post náměstka i v Duhové koalici.

KSČM (5,15 %, 2 mandáty)

Komunisté se do zastupitelstva dostali jen velmi těsně. Koalici s nimi žádná strana tvořit nechtěla, přesto se v jednu chvíli zdálo, že by v patové situaci mohly hlasy dvou komunistických zastupitelů pomoci ke zvolení primátora.

Andrej Babiš.
Starostové odpovídají na otázku, zda má premiér odstoupit