Neprůjezdná byla silnice například i mezi Vejvanovicemi a Dvakačovicemi. „Letos vyjíždíme již počtvrté stavět protipovodňové zábrany do Vejvanovic a Dvakačovic,“ informovali hasiči z Hrochova Týnce. Zatopený opět skončil i Památník Ležáky. „Už je to letos popáté. Potok se vylil, rybník přetekl,“ upozornila vedoucí památníku Kamila Chvojková.

Na Pardubicku byli obezřetní občané zejména v Dolní Rovni a v Ředicích, kde se Ředický potok vyléval do luk a polí. „Do nového dne jsme se budili za zvuky sirény, ve 2:36 byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity,“ řekla za hasiče z Dolních Ředic, kteří byli od časného rána v terénu, Petra Krpatová.

Červená barva označila také řeku Třebůvka na Moravskotřebovsku, která ohrozila zejména Vranovou Lhotu. Hasiči si v úterý připsali desítky výjezdů. „Plníme pytle pískem, čerpáme vodu ze sklepů, garáží a suterénů. Dále odstraňujeme podmáčené spadlé stromy, které tvoří překážku silničního provozu,“ popsala jen zlomek činností mluvčí hasičů Vendula Horáková.