V nemocnici o volby nebyl zájem

Pardubice – Pacienti Pardubické krajské nemocnice se voleb nezúčastnili. V nemocnici volila pouze jedna pacientka. „Nikdo další v nemocnici neprojevil zájem o účast na volbách," sdělil tiskový mluvčí Pardubické krajské nemocnice Dušan Korel. „Pacientka si voličský průkaz pořídila proto, aby mohla volit na své chatě. Bohužel však skončila v nemocnici, a tak se průkaz rozhodla využít zde," dodal Dušan Korel. (iko)

Martin Netolický má geny asi po dědovi

Česká Třebová – Třicetiletý Českotřebovák Martin Netolický (ČSSD) má nakročeno k tomu stát se nejmladším hejtmanem. Podle maminky Mileny Netolické svůj zájem o věci veřejné zřejmě podědil po dědečkovi. „Ten by měl asi radost," souhlasí s ní syn. Bez podpory rodiny si svou kariéru nedovede představit: „Podpora je velmi důležitá, je to základ všeho. Člověk musí mít zázemí, potom se může zabývat veřejným životem." Rodiče syna podpořili nejen účastí ve volbách. „Je to syn, budeme ho vždy podporovat. Jako máma bych měla radost z úspěchu. A když prohraje, prohraje, je to život. Dal se do boje. Ale v politice se pohybuje delší dobu, takže si myslím, že ví, do čeho jde," uzavřela Milena Netolická. (miš)

Koho vybrat? Sousedé naštěstí poradili

Jičín – Jednou z nejstarších voliček byla Růžena Klosová ze Stavu, která 30. září oslavila devadesáté narozeniny. Do volební místnosti se dostavila už v pátek. „K volbám chodím pravidelně, nikdy jsem nevynechala. Teď jsem se jen radila se sousedy, koho volit. Nakonec jsem svůj hlas dala sociální demokracii," prozradila čilá seniorka. Volební komise na Jičínsku zažily i pár úsměvných okamžiků. V jičínském volebním okrsku č. 4 jedna z voliček spojila volby s venčením psů. Ti se podívali do volební místnosti, se svou paničkou odkráčeli nejdřív za plentu a pak i k volební urně. Svůj názor na volební dění si však nechali pro sebe. (kov)

Přijďte ráno, možná bude manželka v negližé

Dobruška – Občas dojde ve volebních místnostech k překvapivým situacím. V jednom z volebních okrsků v Dobrušce došel k volbám muž, který sotva přistoupil k zapisovateli, hlásil, že jde volit nejenom za sebe, ale také za manželku, jelikož je nemocná. Měl s sebou její občanský průkaz i obálku s hlasovacími lístky. Trochu překvapený zjistil, že to nepůjde, ale že komise dorazí k nim domů. „Tak dobře. Přijďte klidně ráno. V nejhorším ji chytnete v negližé," okomentoval situaci. (sir)

Hlasy třiceti lidí spočítali za 45 minut

Svitavy – S druhou hodinou po poledni se uzavřely volební místnosti ve všech okrscích svitavského okresu. Nejrychleji počítala volební komise v Kukli. S výsledky se na svitavskou radnici dostavila už za tři čtvrtě hodiny. „U nás je málo lidí. Tak to šlo celkem rychle," uvedla Kateřina Neznajová, předsedkyně volební komise. Z padesáti osmi voličů jich k volbám přišlo třicet. Spočítat hlasy a zpracovat výsledky zvládli členové komise za několik desítek minut. Volební účast v Kukli vychází na 51,72 procenta. (kk)

Je libo sušenky? Jenom si klidně dejte…

Přelouč – Být členem volební komise nemusí být nuda. Ani ve volebních místnostech není o vtipné zážitky nouze. Své o tom vědí i v Přelouči. „Přišla k nám volička a jedna členka komise měla před sebou na stole sušenky. Volička se jí zeptala, jestli je to občerstvení pro voliče. Členka komise ze srandy řekla, že pokud chce, ať si vezme. Paní sušenky sbalila do kabelky, šla za plentu odvolit, a my jsme si mysleli, že je vrátí cestou ke dveřím. Ona ale svižným krokem bez pozdravu odešla," popsal se smíchem člen volební komise na Základní škole Masarykovo náměstí v Přelouči Dan Václavek. (dub)

Dvě komise se prošly kvůli pěti pacientům

Náchod – Dvě volební komise musely vyrazit do Oblastní nemocnice Náchod. A to jen kvůli pěti pacientům, kteří si v nemocnici s několika sty lůžky přáli volit. Dvě komise šly proto, že nemocnice je rozdělena do dvou areálů a každý spadal pod jiný volební okrsek. Část komise z volebního obvodu, který sídlil v Penzionu Marie, se v pátek odpoledne vydala za třemi pacienty náchodské nemocnice. Ti však mohli volit pouze do Senátu a byli předem zapsáni ve Zvláštním seznamu voličů pro volby do Senátu. Voličský průkaz pro krajské volby neměli. (reh)