Stalo se tak právě v den, kdy na Hrad dorazilo odůvodnění rozsudku v kauze Zemanových výroků na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. „K odůvodnění se vyjádřím, až si ho pročtu. Soudce tam prý ale mimo jiné říká, že vztah mezi Peroutkou a nacismem byl jako vztah králíka a kobry. Tato věta mě skutečně zaujala," řekl prezident, který během své třídenní cesty navštívil sedm měst a obcí.

Při své cestě po Pardubickém kraji jste se setkal se starosty, podnikateli i běžnými občany. Je nějaké téma, o které se lidé zajímali?
Samozřejmě. Nadregionálním tématem je dopravní infrastruktura a ta se 
v jednotlivých krajích promítá do podoby konkrétních staveb. V Pardubickém kraji je to D35. Já jsem panu hejtmanovi přinesl pozitivní zprávu, že na území Pardubického kraje je projektována D35 s rozpočtovými náklady 27 miliard korun.

Co vás z letošního itineráře cesty po kraji nejvíc zaujalo?
Myslím, že všechna místa byla krásná a všude jsme měli vysokou návštěvnost, zhruba mezi 1500 a 2000 osobami. Čtvrtek byl takovým bezproblémovým dnem. Všichni mi totiž říkali, že nemají žádný problém. To má pak politik radost. Protože když mají lidé problémy, má i politik problémy.

V Holicích jste říkal, že Češi jsou pesimisté, ale teď by měli mít radost, když se nezaměstnanost na mnoha místech dostala na hranici čtyř procent. Projevovala se současná ekonomická situace nějak na náladě lidí, se kterými jste se setkával?
Na setkáních s občany vždy vystoupí nějaký představitel sociálně postižené skupiny, nejčastěji to bývají důchodci. Ti si zcela oprávněně stěžovali, že dostali přidáno jen ubohých 45 korun měsíčně. Říkal jsem jim, že teď by měli dostat přidáno 300 korun, protože zákon o valorizaci důchodů říká, že valorizace má být jedna třetina růstu průměrné mzdy. A průměrná mzda vzrostla o tisíc korun.

Blíží se krajské volby. Myslíte, že o ně bude mezi voliči zájem?
Na to by uměl lépe odpovědět hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, protože má větší přehled, zda v jeho kraji zájem 
o volby bude nebo ne.

Martin Netolický: Z mého pohledu by bylo ideální, kdyby se opakovala účast 
z let 2008 a 2012, tedy asi 40 procent. Můj osobní odhad ale je, že se budeme pohybovat okolo 25 až 30 procenty. Kampaň nemá výrazné téma. Přijdou angažovaní voliči, kteří mají zájem o veřejné dění, a pak ti skalní příznivci jednotlivých stran.

Jaká jsou podle vás stěžejní témata letošních voleb?
Určitě to bude dopravní infrastruktura, ale je otázka, jestli s tímto tématem můžete vyhrát krajské volby. Nevěřím, že na krajské úrovni bude tématem migrace. To bude stěžejní až na úrovni parlamentních voleb. Pak se to asi bude lišit podle jednotlivých krajů – někde to může být zdravotnictví, jinde školství nebo kultura.

Všiml jsem si na některých billboardech, že jsou politické strany, které svou kampaň postavili na uprchlících. Myslíte, že je to téma vhodné pro krajské volby?
Kdyby ty strany měly jako jedno z témat uprchlíky, tak je všechno v pořádku. Ale pokud to mají jako jediné téma, tak je to strašně málo.

Na téma imigrantů se vás lidé na setkáních často ptají. Jak velkým problémem je podle vás uprchlická krize v současné době pro Českou republiku?
Musíme vycházet z toho, že na migrační vlnu je potřeba se připravit. Díkybohu nás zatím naštěstí nezasáhla, jelikož migranti mohou na své cestě do Německa procházet Rakouskem. Ale není vyloučeno, že se tato cesta uzavře, protože se připravuje stavba plotu na rakousko-maďarské hranici. A pak bude Česká republika první na ráně.

Na setkání s krajskými zastupiteli jste kritizoval rychlost výstavby silnic a dálnic 
v České republice. Pardubický kraj o tom kvůli D35 ví své. Je nějaká možnost, jak stavby urychlit?
Určitě ano. Vycházím 
z toho, že každý se na něco vymlouvá. Nejčastější je výmluva na nové posouzení vlivu staveb na životní prostředí (EIA). To je vlastně výmluva na Evropskou komisi, která novou EIA nařídila. Pak je tu ale i výmluva na výkupy pozemků, kdy každý kličkuje a tvrdí, že výkup pozemků má zařídit někdo jiný. To je podle mě neférové, jelikož odpovědnost je společná.

Často probíraným tématem posledních dní jsou tzv. antibabišovské zákony, které schválili poslanci. Co na ně říkáte?
Již od dob římského práva platí, že žádný zákon nemůže být přijímán kvůli jednomu člověku. Zákon má být obecný a má se týkat všech. Vážím si ale aspoň, že předseda ODS Petr Fiala přiznal, že tento zákon byl přijat kvůli jednomu člověku. Ale právě proto tvrdím, že je to chyba.

Několikrát jste zopakoval, že případnou kandidaturu na prezidenta oznámíte v březnu příštího roku. Jaké faktory budete zvažovat?
Na prvním místě budu zvažovat podporu veřejnosti a na druhém místě svůj zdravotní stav. Mohu vás ujistit, že vůbec nebudu zvažovat podporu novinářů, protože za 25 let, co jsem 
v politice, jsem v permanentní válce s novináři. Když jsem byl ještě premiér a měl jsem projev v Poslanecké sněmovně, tak jsem řekl, že po vyhynutí blbouna nejapného na Madagaskaru pokládám za nejpitomějšího tvora na zeměkouli českého novináře. Mezitím se situace trošku zlepšila, takže toto pravidlo má své výjimky. Nicméně i tak bych některé novináře poslal na Madagaskar, aby tam doplnili tamní faunu.

Na závěr se zeptám, jaké úkoly si tentokrát z Pardubického kraje odvážíte?
Mám seznam jednotlivých úkolů, jedná se většinou 
o různá dílčí opatření. Zmíním třeba úkol promluvit 
s ministrem Pelikánem 
o plánovaném umístění ženské věznice v rekreační zóně, což by patrně narušilo turistický ruch. Vždy, když něco kritizuji, snažím se navrhnout i pozitivní alternativu. Tou jsou nevyužité kasárenské prostory, které jsou oplocené, zasíťované a kde by ta věznice byla možná.