V Hradci, Pardubicích ani Trutnově do nedělního večera sice koncentrace polétavého prachu nepřesáhly zdravotní limit 50 mikrogramů na metr krychlový, povážlivě však stoupaly. Nejhorší situace byla v Pardubicích, kde měřicí stanice na Dukle zaznamenala v neděli odpoledne již 45 mikrogramů na kubík. Podobné hodnoty uváděla i stanice v Hradci na Brněnské třídě.

Rozptylové podmínky se začaly zhoršovat uprostřed týdne s příchodem inverzního počasí, kdy hodnoty polétavého prachu dosáhly až kolem 70 mikrogramů na kubík. V pátek a v sobotu se vzduch přechodně vyčistil.

Nepříznivé rozptylové podmínky však trápí i některé venkovské oblasti. Vůbec nejhůř se dýchá v oblasti trojúhelníku měst Hradec Králové Náchod Rychnov nad Kněžnou. Podle předpovědi meteorologů inverzní deka bude nad východem Čech minimálně do poloviny týdne.

Signál regulace, kdy musejí velké továrny omezit provoz, na východě Čech na rozdíl od loňského roku však meteorologové zatím vyhlásit nemuseli. Začíná platit, když průměrná denní koncentrace imisí prachu překročí nebezpečných 150 mikrogramů na metr krychlový.