Desítky nových případů, které se v Česku denně objeví, jdou na vrub jen lokálním ohniskům, hlavně na Karvinsku nebo v Praze.

V Pardubickém kraji tak bylo podle hygieniků od počátku března zjištěno 286 onemocnění covid-19, z toho se však již přes 90 procent pacientů vyléčilo, konkrétně 267. A to ještě další nejspíš přibudou dnes, s pondělním sčítáním nově potvrzených negativních testů. V okresech Chrudim a Svitavy už dokonce není žádný aktuálně nemocný, na Orlickoústecku zbývají dva a na Pardubicku devět. Od března v kraji zemřelo osm lidí, u nichž byl koronavirus diagnostikován. Vesměs šlo ale o pacienty s jinými těžkými chorobami, u nichž covid-19 úmrtí jen uspíšil.

Ministerstvo zdravotnictví udává kvůli odlišné metodice čísla nepatrně odlišná, nakažených je podle rezortu 289, z toho se vyléčilo 265 a devět lidí zemřelo.

Odběrová místa díky ústupu epidemie omezila i testování a zaměřila se na samoplátce, kteří potřebují potvrzení kvůli cestám do zahraničí. V pardubickém nemocničním drive–in centru se už testuje jen v pondělí, ve středu a v pátek, v Litomyšli sice každý všední den, ale jen dopoledne. „Přistoupili jsmek tomu díky příznivé epidemiologické situaci v kraji,“ uvedla mluvčí krajských nemocnic Kateřina Semrádová.