Dnes ve 14 hodin se otevřou po celém kraji volební místnosti pro volby do zastupitelstev krajů. Volit se může dnes do deseti večer, zítra pak od osmi do 14 hodin.

Letošní volby jsou poznamenané koronavirovou epidemií. Už ve středu proto mohli volit lidé v karanténě na speciálních drive-in volebních stanovištích. Možnosti využilo v Pardubickém kraji 169 lidí. Druhou možností pro ně bylo zavolat si speciální volební komisi, která přijede k nim domů.

„Zatím této možnosti využilo asi 60 lidí,“ hlásila včera po poledni Olga Dašková, která má na krajském úřadu volby na starosti.

Koronavirová epidemie, ale i nepříliš zajímavé finanční podmínky ztěžovaly letos nábor lidí do volebních komisí. „Zájem moc velký nebyl, ale nakonec byly obsazeny všechny okrskové komise, nikde nevznikl problém,“ dodala Dašková.

S problémy se ostatně potýkala příprava voleb na samotném krajském úřadu, část úředníků připravujících volby totiž skončila v karanténě. Kvůli epidemii se letos musela rovněž přemístit i řada okrskových volebních komisí, především z ohrožených domovů důchodců, kde obyčejně sídlí.

Samotné seniory ale situace v odhodlání volit neodrazuje. „Jsou naučení z minulého režimu, naprostá většina z nich chce volit,“ uvedla šéfka chrudimského Centra sociálních služeb a pomoci Dana Pilařová.

Za seniory tam přijde komise s přenosnou volební urnou, klienti tak nemusí nikam chodit. Naproti tomu domov důchodců v Moravské Třebové bude mít svou volební místnost. „Je dobře situovaná, lidé nám nebudou chodit po areálu. Samozřejmostí je dezinfekce i roušky. O volby je mezi klienty velký zájem, o dění se zajímají,“ uvedla zástupkyně ředitele Romana Holasová.

V Pardubickém kraji kandiduje do 45členného zastupitelstva celkem 18 subjektů. Post hejtmana obhajuje Martin Netolický z ČSSD. V krajské „vládě“ s ním byla rovněž lidovecká Koalice pro Pardubický kraj Romana Línka, ODS Michala Kortyše, a rovněž Starostové a nezávislí. Hnutí ANO a komunisté byli v předchozích letech v opozici.

Ilustrační foto
ANO asi zvítězí, na post hejtmana to stačit nemusí

K urnám dnes a zítra. Jak volit?

Kdy? Dnes od 14.00 do 22.00 hodin a zítra od 8.00 do 14.00 hodin

Kde se volí? Ve všech 13 krajích (ne v Praze), v celkem 14 tisících volebních okrsků

Kdo může volit? Občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let.

Jak se volí? Do krajů se volí poměrným systémem, kandidující subjekty musí překonat pětiprocentní hranici.

Hlasovací lístky

Občané je měli dostat do schránek nejpozději v úterý 29. září, k dispozici budou také ve volebních místnostech.

Preferenční hlasy

Volič narozdíl od komunálních voleb vybere, stejně jako v parlamentních, jen jeden hlasovací lístek (jednu kandidátní listinu). A na něm může zakroužkovat nejvýše čtyři kandidáty, může ale ovšem i méně lidí nebo nikoho. Jestliže kandidát získá nejméně pět procent preferenčních hlasů, připadne mandát přednostně jemu.

Voličský průkaz

Na voličský průkaz mohou lidé hlasovat nikoliv jen ve svém domovském okrsku, ale v kterékoli volební místnosti v jejich kraji.