Zpřístupnit nová místa, obnovit renesanční palác nebo přestěhovat depozitáře. To všechno by mělo v následujících letech potkat Zámek Pardubice. Pardubický kraj chce na opravy národní kulturní památky využít dotace ve výši 200 milionů korun.

„Nechceme předbíhat s detaily, zatím jsme teprve vysoutěžili projekční práce, ale musíme být připraveni na možnost úspěšně čerpat peníze na památky z evropských fondů," řekl náměstek hejtmana Roman Línek, který má na starosti kulturu, majetek a investice.

Kraj hodlá co nejvíce zpřístupnit zámek veřejnosti. Ukázat ho nejen jako výstavní prostory muzea a galerie, ale také jako živé svědectví života šlechty ve středověku.

Stavební práce se budou týkat jak hlavního paláce, tak i hospodářského křídla, kde jsou nyní konzervátorské dílny, přednáškový sál, kanceláře odborných pracovníků a truhlárna.

Pro návštěvníky vznikne nová zámecká expozice, která má název „Vítejte na dvoře Pernštejnů". Její součástí bude také Pernštejnská zbrojnice. Nový prohlídkový okruh bude procházet celým zámkem. „Chtěli bychom ukázat návštěvníkům všechny podstatné body spojené se životem Pernštejnů v Pardubicích, a to od podzemních prostor přes jejich soukromou kapli, rytířské sály až po pokoje panstva," uvedl ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.