Hasiči opět asistovali u několika desítek nehod, ty si ale většinou vyžádaly jen zničené plechy, nanejvýš lehčí zranění. Například v Pardubickém kraji byli záchranáři za pouhé dvě hodiny přivoláni k osmi nehodám. Časté problémy způsobovaly kamiony, které uvízly ve stoupáních.

Zcela uzavřená tak byla od poledne silnice I/36 v Rohovládově Bělé, kudy míří auta z Pardubic na dálnici D11. Na komunikaci stál vzpříčený kamion a řidiči museli místo objíždět po vedlejších cestách. Provoz byl obnoven až v 15 hodin.

„Kamion jel na hodně sjetých, i když ještě vyhovujících pneumatikách," řekla policejní mluvčí Jitka Vavřinová.

Sněžení komplikovalo celý den dopravu také na kopcovité státovce I/37 mezi obcemi Trhová Kamenice a Lukavice na Chrudimsku.

„Řidiči kamionů mají ve stoupáních problémy a kolony aut brzdí provoz. Podobná je situace v kopci na výjezdu z Chrudimi směrem na Čáslav. Kamiony uvízly také ve stoupání u Valů na Pardubicku ve směru na Přelouč. Doprava není zablokovaná, ale řidiči musejí nákladní vozy opatrně objíždět," hlásili operační důstojníci hasičů.

Namrzlé státovky

Čerstvě napadaný sníh navíc leckde namrzal, velmi nebezpečná byla odpoledne například frekventovaná státovka I/35 z Hradce Králové až k Vysokému Mýtu.

Husté sněžení v Náchodě asi na půl hodiny zablokovalo pro kamiony cestu do Polska. Chvíli byla neprůjezdná rovněž výpadovka z Trutnova nebo výpadovka v Novém Městě nad Metují.

Mezi Libřicemi a Lejšovkou na Hradecku dokonce havaroval autobus, který skončil v příkopu. Při příjezdu hasičů byli všichni pasažéři venku z autobusu, řidič však utrpěl šok.

„V celém Hradeckém kraji se do odpoledne stalo kolem 60 nehod. Řidiči většinou nedodrželi vzdálenost mezi auty, nedobrzdili, jeli moc rychle či na kluzké vozovce dělali riskantní manévry," uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková.

Největší přívaly sněhu jsou sice za námi, zimní počasí s občasným sněžením nás však čeká ještě minimálně týden, oteplit se má podle meteorologů až po 20. únoru.

Překvapeni byli jsme velice…

Překvapení jsme v úterý byli velice, že sníh zasypal nám silnice, chtělo by se parafrázovat známou píseň Jarka Nohavici. Jenže když včera dopoledne začal po měsíci opět padat sníh kdo by to v únoru čekal stali se terčem narážek řady (ne)překvapených řidičů (ne)překvapení silničáři.

V terénu cestáři přitom měli vše, co má čtyři kola, všechny pluhy, radlice i posypové vozy. „Máme 86 aut, na každý šedesátikilometrový okruh jedno, k tomu 15 rezervních aut, jedno na cestmistrovství. Projetí jednoho okruhu trvá tři hodiny. K tomu ještě vyjela, hlavně na Hlinecku, část ze 150 nasmlouvaných traktorů a nakladačů. To, co včera napadlo, se přitom nedá pokládat za kalamitu, napadlo do 10 centimetrů," vypočítával provozní náměstek pardubických krajských silničářů Václav Ouhrabka. Jak podotkl, výjezdových dnů, jako byl včera, je za celou zimu většinou do 20. Po zbytek roku pak technika za miliony korun stojí v garážích. „Pak se není čemu divit, že zimní údržba vychází tak nákladně," dodal.

Třeba drahá zima před sedmi lety Hradecký kraj vyšla na čtvrt miliardy a Pardubický kraj na 160 milionů korun.