„Vzala jsem žiletku a jemně si přejela přes paži. Bylo to neskutečně uvolňující, nádherný pocit. Jednou jsem omylem řízla hlouběji než obvykle. Nechtěla jsem. Strašně jsem se lekla.Všude byla krev a mně bylo blbě. Volala jsem na rodiče. Přiběhli, byli v šoku, a tak se na to přišlo. Hrozně se mi ulevilo,“ svěřuje se studentka Bára, která chce zůstat v anonymitě.

Nožem či žiletkou

Krizové centrum je zapojeno do takzvaných Pomocných map Nadace rozvoje občanské společnosti. Na webových stránkách www.krizovapomoc.vcasnapomocdetem.cz jsou vyznačená místa, kde se dětem i rodičům dostane odborné pomoci. Kromě Chrudimi jsou na mapě Pardubického kraje vyznačené organizace z Pardubic, Žamberka nebo Ústí nad Orlicí. Aktivitu podpořil zpěvák Adam Mišík, který v novém klipu radí mladým, kam se obrátit.

Šokovaní a bezmocní rodiče mnohdy jen náhodně zjistí, že se jejich děti sebepoškozují. Často se jedná o ubližování si nožem či žiletkou.

„Většinou jde o mělké řezy do kůže na místech, které jsou skryté oblečením. Častokrát nám rodiče takové děti popisují jako spíše uzavřenější, méně komunikativní, introvertnější, trávící hodně času u počítače,“ uvádí vedoucí Krizového centra J. J. Pestalozziho v Chrudimi Lenka Svobodová.

 Dnešní doba děti v sezení u počítače podporuje. Kvůli distanční výuce nemají děti ani jinou možnost. Rodiče pak snadno ztrácí přehled, zda se děti věnují výuce, čtou si, hrají hry, píší si či volají s kamarády.

K sebepoškozování dětí přispívají také spory mezi rodiči, kteří jsou rovněž zavření se vzájemnou "ponorkou" doma.

V Česku jsou každý rok tisíce dětí vtaženy do konfliktu mezi rodiči.
Konflikty rodičů mohou dítě ovlivnit na celý život, varuje psycholožka

„Příběhy, se kterými se setkáváme, jsou děsivé, ne vždy sebeubližování končí povrchovým zraněním! Po ublížení sám sobě nemusí přijít úleva. Někdy může přijít i smrt,“ zdůrazňuje Svobodová.

Jak odlehčit napětí

Psychologové z chrudimského Krizového centra pomáhají probádat pozadí nepohody a konfliktů. Společně hledají bezpečné alternativní mechanismy, kterými je možné napětí odlehčit. Snaží se děti dostat do takové psychické kondice, kdy nebudou pociťovat touhu ublížit si.

Zabraňte také dětské šikaně. Naučte se ji poznat a řešit

Pomoci se dostává i rodičům, které je třeba vést k pochopení a k síle pomoci svým dětem. Přijít, psát nebo telefonovat může každý, kdo pocítí problémy v rodině. Je možné vystupovat anonymně.