Perný měsíc mají za sebou kombajnisté i řidiči traktorů. Od rána do večera se o žních nezastaví. Zemědělské družstvo v Dolním Újezdu patří k největším v Pardubickém kraji. Technika tady vyjela do polí v polovině července.

„Už dosekáváme. Teď pracuju i šestnáct hodin každý den. Záleží na počasí, ale to nám docela přeje. Jak opadne ráno rosa, dá se třeba už v devět hodin sekat. Ale třeba dneska jsme vyjížděli až v poledne,“ řekl kombajnista Pavel Holomek.

Když je potřeba, sklízí kombajny na polích zlatavé lány až do tmy. „Jedeme podle počasí. Když zaprší, zůstáváme doma. Dovolená teď nepřipadá v úvahu,“ podotkl Holomek.

Zemědělci v Dolním Újezdu se žněmi finišují. Dosekávají obiloviny, řepku už mají pod střechou a čeká je sklizeň máku. „Začaly tropy a nám obilí velmi rychle dozrávalo. Letošní extrémně suché počasí zabezpečí kvalitu sladovnického ječmene, oproti loňskému roku, kdy pršelo. Splňujeme všechny parametry sladovnického ječmene, je nádherně žlutý, má dobré dusíkaté látky. Opravdu perfektní kvalita,“ uvedl Čejka. Zdejší zemědělci sklidili pšenici z 1200 hektarů polí, ječmen měli na 1700 hektarech.

Na 5. ročník Vzpomínkové jízdy na Elišku a Čeňka Junkovy přijelo do Litomyšle okolo 120 veteránů.
Praga, Bugatti i americký Buick. Litomyšl vzpomínala na Elišku Junkovou

Žně vrcholí v celém Pardubickém kraji, nejlépe je na tom aktuálně okres Pardubice, kde chybí posekat jenom 1,7 procenta polí. V závěsu je Chrudimsko, kde mají sklizeno 88 procent, a na Svitavsku zhruba 75 procent. „Ústí nad Orlicí je lehce za polovinou a teď mají de facto žně v plném proudu. Ve všech okresech máme ze sta procent sklizený ozimý ječmen, Pardubice navíc i žito, oves a řepku,“ sdělila ředitelka Regionální agrární komory Pardubického kraje Vanda Rektorisová.

Sklizeň v Pardubickém kraji se pohybuje ve výnosech pšenice ozimé nad republikovým průměrem. „Máme 6,54 tuny z hektaru pšenice a průměr republiky je 6,32. Rozbory ukazují velmi dobrou kvalitu pšenice. Celorepublikově výnosy odpovídají roku 2020, vloni byly vyšší. Naopak letos jsou zatím lehce vyšší výnosy u řepky,“ vysvětlila Rektorisová.

Tropické počasí v Pardubickém kraji podle zemědělců urychlilo postup žní. „Vloni touto dobou jsme měli sklizeno teprve 16,67 procenta a nyní je v Pardubickém kraji sklizeno 77,6 procenta,“ dodala ředitelka agrární komory.

Zemědělci v Pardubickém kraji sklízí 82 858 hektarů polí s obilovinami, nejvíce bylo ozimé pšenice, kterou měli nasetou na 49 122 hektarech. Řepku pěstovali na 24 686 hektarech.

Zdroj: Iveta Nádvorníková