Nové a nové situace

„Každý výjezd je unikátní a nikdy nevíte, co vás na něm nakonec čeká a jaké situace budete muset řešit,“ říká tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý a dodává: „Za dobu své více než jedenáctileté služby na záchranné službě si takové případy vybavuji, ne vždy to však jsou příběhy úsměvné. Z těch úsměvných bych mohl zmínit například zásah u postarší seniorky, ke které se vyjíždělo pro ukrutné bolesti břicha. Nakonec se na místě ukázalo, že si vše seniorka vymyslela, protože si chtěla prostě s někým popovídat.“

Kalibr cup 2020 v Lanškrouně
Na Kalibr Cupu uspěli i domácí

Na dispečink záchranné služby zase opakovaně volal muž a sveřepě se domáhal informace, kdy konečně přijede, že ji kontaktoval již několikrát, ale tak dlouho, jako tentokrát, nikdy nečekal. Nakonec se ukázalo, že volal instalatérskou službu, nikoliv záchranku. Zpět ale ke kuriózním zraněním.

„Občas se dostanou různé předměty tam, kde normálně vůbec nejsou a na nás pak je řešení často velmi delikátních situací, jsme ale profesionálové a i v těchto situacích zachováváme profesionalitu,“ podotýká s úsměvem mluvčí záchranky. Takové zásahy jsou však v jejich profesi výjimkou. Způsobit úraz si člověk může vlastní neopatrností, i cizím zaviněním, doma, ale i v cizím prostředí.

Jak vyplývá z příběhů tlumočených zdravotníky a záchranáři, jistý si člověk nemůže být nikde a ničím. Vysokomýtské strážníky například nedávno přivolala žena pokousaná cizí kočkou, schovávala se jí doma v botníku. Ke zranění došlo poté, co se nezvané návštěvnici nelíbilo, že jí na „okupovaném území“ rovnala boty. Šarvátkou a zraněním ženy skončil incident v pardubickém aquaparku, který vypukl poté, co si hlava jedné rodinky nemohla vyzkoušet skokanský můstek, protože byl zabrán pro potápěčský výcvik a pro veřejnost uzavřen. "Logicky nikdo nechce, aby vám při cvičném ponoru za krkem přistál skokan,“ konstatoval mluvčí strážníků Jiří Sejkora. Logika však na muže neplatila, po urážkách vyvolal strkanici, která měla dohru v příjezdu policejních složek a záchranné služby.

Stávají se různé věci

Nebezpečí prý číhá všude. Své o tom ví rodina malého chlapce, který si o dušičkách na hřbitově v Pardubičkách zlomil nohu poté, co na něj spadl náhrobní kámen. V Jedlové na Svitavsku zase vloni v létě sestřelilo chodce kolo uvolněné z jedoucího náklaďáku s přívěsem. Těžká pneumatika setrvačností letěla o pár metrů dál za silnici, kde jí do cesty vstoupil jednadvacetiletý muž. Jeho zranění si vyžádala hospitalizaci v nemocnici.

Ilustrační foto.
Odboráři v Karose opět hrozí stávkou