Vyštipování paprik:

| Video: Youtube

Příliš časné květy likvidujte

Papriky jsou teplomilné, choulostivé a křehké rostliny, a tak k nim musíme také přistupovat. Týká se to i zaštipování. První zákrok je občas potřeba provést ještě předtím, než sazenici papriky přemístíme na zahradu. Někdy se totiž na rostlince už v té době objeví první květy.

„Může to způsobit řada faktorů, včetně malé velikosti květináče, nedostatku hnojiva nebo nepravidelných teplot,“ vysvětluje web Pepper Geek zaměřený na pěstování paprik.


Nahrává se anketa ...

Pokud se to stane, květy odstraňte. Ve vyštipování květů, pupenů a plodů pokračujte po dobu dvou až čtyř týdnů po přesazení do země.

„Uštípnutí plodů a květů mladým rostlinkám umožní nasměrovat svou energii k růstu silných kořenů a listů. V konečném důsledku to vede ke zdravější rostlině a větší úrodě paprik,“ uvádí portál věnovaný zdravému životnímu stylu Roots & Boots.

Produkci a počet poupat v počáteční fázi růstu paprik může ovlivnit hnojivo, které používáte. „Během raného růstu preferují rostliny vyšší procento dusíku. To jim pomáhá vystavět silný stonek a listy namísto květů a plodů,“ píše Pepper Geek. Pokud má tedy vaše hnojivo nízký obsah dusíku, zvažte jeho výměnu za druh, kde je dusíku více.

Během tří až čtyř týdnů po výsadbě na zahradu by rostliny měly mít dostatek času na to, aby se u nich vyvinul zdravý kořenový systém i silné stonky a listy, takže je možné s odstraňováním květů přestat. „Na severní polokouli přestáváme stříhat květy paprik kolem poloviny června,“ upřesňuje server Pepper Geek.

close Zaštípnutím se rostlina mírně zbrzdí v růstu a rozkošatí se. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Zaštípnutím se rostlina mírně zbrzdí v růstu a rozkošatí se.

Zaštipování stonku

Řada pěstitelů také doporučuje zaštipovat paprikám stonky. Dělá se to však jinak než u rajčat. Paprikám se zaštipuje stonek v době, kdy mají rostliny na výšku zhruba 30 centimetrů.

Zaštípnutím se rostlina mírně zbrzdí v růstu a rozkošatí se, což je pro ni přínosné. Některé prameny dokonce uvádějí, že díky zaštipování se zvyšuje výnos plodů paprik zhruba o 20 procent.

Odštípnutí špičky stonku by mělo povzbudit vyrašení dvou až tří nových výhonků rostoucích do stran a začátek vývoje nové koruny.

„Jednoduše odřízněte nebo odštípněte špičku hlavního stonku asi 2,5 centimetru přímo nad horními listy. Ujistěte se však, že vaše prořezávače nebo nůžky jsou čisté, abyste zabránili šíření nemocí,“ radí portál Homestead and Chill zaměřený na ekologické zahradničení a moderní hospodaření.

Nové výhony často raší od spodní části rostliny už pod prvními, tedy nejstaršími listy, nebo dokonce už od kořenů. Podle odborníků je dobré tyto výhony pečlivě vyštipovat, aby zde rostlina neplýtvala energií a přesunula ji nahoru, kde ji bude potřebovat více.

Odstraňování listů

Někteří odborníci však ve výhody odštípnutého vrcholku stonku nevěří. „Zaštípnutí zpozdí kvetení a plodnost o několik týdnů, protože rostlina generuje nový růst. U kapie nemusí zaštípnutí na začátku sezony nutně přinést vyšší produkci, ale pravděpodobně podpoří růst větších plodů,“ uvádí centrum pro zahradníky Tui.

Podle Tui je lepší vyštípnout na vrcholu stonku jen několik listů. Než k zákroku přistoupíte, ujistěte se, že rostlinka má minimálně osm až deset listů. „Spočítejte listy zdola nahoru a odřízněte poslední dva až čtyři listy. Měly by to tedy být listy s čísly 7, 8, 9 a 10,“ radí Tui.

Dodává, že paprika možná bude zpočátku vypadat trochu smutně, ale brzy z ní vyroste silná rostlina s pevným stonkem, spoustou bočních výhonů a spoustou květů, z nichž se urodí množství paprik.

Řada pěstitelů také paprikám pečlivě odstraňuje spodní listy. Je vhodné odštípnout všechny, které leží na zemi. Pokud má paprika příliš velké množství listů, které brání cirkulaci vzduchu kolem stonku, je dobré rostlinku provzdušnit.

Další tipy pro dobrou úrodu najdete v následujících článcích: