U lidí, kteří nemají žádnou minulost srdečních onemocnění, byla v nové studii spojena konzumace kávy se snížením rizika úmrtí vlivem srdečních onemocnění. Konkrétně se jedná o denní spotřebu půl až tří šálků kávy. Toto množství by mělo zmírňovat riziko úmrtí na infarkt, propuknutí srdečních chorob a brzkého úmrtí v porovnání s lidmi, kteří kávu nepijí.

Nové zjištění bylo publikované minulý pátek na každoročním mítinku Evropské kardiologické společnosti (European Society of Cardiology). Jedná se o studii, která sledovala chování více než 468 tisíc lidí. Ti se zúčastnili studie biomedicínská databáze UK Biobank, která shromažďuje genetická data a zdravotní informace více než půl milionu Britů.

Doplnění starších studií

Jde o velmi dobrou zprávu pro milovníky kávy. Studie prokázala, že přiměřená konzumace kávy může ochránit dospělého člověka před diabetem 2. typu, Parkinsonovou chorobou, onemocněním jater, rakovinou prostaty, Alzheimerovou chorobou, bolestmi zad od sezení u počítače a dalšími nemocemi či neduhy.

Velká analýza z dat ze tří velkých studií, které zkoumaly srdeční onemocnění ve spojitosti s konzumací kávy, byla publikovaná již v dubnu. Ta zjistila, že pití jednoho nebo více šálků čisté kofeinové kávy denně se pojí s dlouhodobým snížením rizika tzv. srdečního selhání.

V porovnání s lidmi, kteří kávu nepijí, by se tak podle dubnové analýzy mělo riziko srdečního selhání časem snížit o 5 až 12 % za každý šálek kávy vypitý denně. To prokázaly dvě ze tří zmíněných studií.

Riziko srdečního selhání pak zůstalo neměnné pro ty, co kávu nepijí či pijí jeden šálek denně. To prokázala studie třetí. Pokud ale sledovaní lidé pili denně dva šálky černé kávy a více, riziko se snížilo zhruba o 30 %.

„Spojitost mezi kofeinem a snižováním nebezpečí selhání srdce bylo překvapivé,“ uvedl v dubnu podle CNN Health doktor David Kao. Ten je ředitelem coloradského centra personalizovaného lékařství při coloradské univerzitě ve městě Aurora.

„Káva je všeobecně považována jako nebezpečná pro srdce. Lidé si ji spojují s palpitacemi, vysokým krevním tlakem. Konzistentní vztah mezi zvyšováním konzumace kofeinu a snižováním rizika selhání srdce však staví tento předpoklad na hlavu,“ uvedl Kao v prohlášení.

Dubnová analýza naopak neshledala přínos bezkofeinové kávy zdraví srdce. Naopak nalezla spojitost mezi konzumací bezkofeinové kávy a zvýšeným rizikem srdečního selhání. 

Co je srdeční selhání?

-nastává tehdy, když oslabené srdce nedodá tělním buňkám dostatek krve k získání potřebného kyslíku ke správnému fungování těla;
-lidé s touto poruchou trpí únavou, dušností, mají potíže s chůzí, stoupáním do schodů či jinými běžnými aktivitami;
-v závislosti na příčině se může projevit akutně, či chronicky;
-termín srdeční selhání je někdy mylně zaměňován se stavy, které vedou k náhlé smrti, tedy s infarktem myokardu či závažnou arytmií – tyto pojmy však nejsou rovnocenné;
-postihuje zejména osoby vyššího věku – průměrný věk pacientů se pohybuje kolem 75 let;
-u mužů se vyskytuje častěji, nežli u žen.

„I přesto, že nedokážeme prokázat příčinnou souvislost, je velmi zajímavé, že tyto tři studie naznačují, že pití kávy je spojené se snížením rizika srdečního selhání a že káva může být součástí zdravých návyků. Pokud jde tedy o čistou kávu bez cukru a bez tučných mléčných výrobků, jakým je například smetana,“ uvedla registrovaná dietoložka a významná profesorka Penny Kris-Ethertonová, která působila v Americké kardiologické asociaci (American Heart Association) v prohlášení z dubna. Ona sama nebyla součástí zmíněné studie.

Všeho s mírou

Mnoho podobných studií se zabývá pouze černou kávou. Nicméně přidání mléčného výrobku, cukru, příchutě či bezlaktózové náhražky mléka do nápoje může pozitivní aspekty kávy zmírňovat. V nápoji tak totiž přibude mnoho zbytečných kalorií, cukrů či tuků, varuje Americká kardiologická asociace.

Dále také ve většině studií představuje jeden šálek pouze 8 uncí, což je 226,8g či 236,6 ml. Ve standardních prodejnách kávy se však pod názvem „grande“, tedy velký, prodávají šálky dvojnásobného objemu.

Způsob přípravy kávy rovněž ovlivňuje její blahodárné účinky na zdraví. Filtrovaná káva zachycuje ve filtru sloučeninu zvanou cafestol. Ta se vyskytuje v mastné části kávy. Tato sloučenina může zvyšovat nízkodenzitní lipoprotein (LDL), tedy tzv. „špatný“ cholesterol.

Příprava horkého nápoje metodou french-press, tradiční tureckou metodou či metodou varu (oblíbená zejména ve Skandinávii) tuto látku nezachycuje.

Někteří lidé by měli rovněž dávat pozor na množství kávy, které denně vypijí, prokázala také jiná studie z roku 2017. Její autoři tvrdí, že nadměrná konzumace kávy (tedy 4 šálky a více) v těhotenství vede k nízké váze novorozence, předčasnému porodu až k úmrtí dítěte při porodu.

Osoby s problémy se spánkem či určitým typem diabetu by měli konzumaci kávy konzultovat s lékařem. Káva také zvyšuje pravděpodobnost fraktur kostí u určité skupiny žen. Na muže to však stejný vliv nemá.

Benefity kávy se rozhodně netýkají dětí. Nápoje s obsahem kofeinu – tedy i kolové nápoje či energetické nápoje – by podle Americké akademie pediatrů neměly konzumovat nejen děti, ale i dospívající.