První z nehod spojená s požitím alkoholu se stala v pátek 27. července v 17.40 hodin. Devětačtyřicetiletý cyklista se vydal na svou „odvážnou“ cestu na kole z ulice Palackého na Masarykovo náměstí v Chrudimi. Ovlivněn požitím alkoholických nápojů najel předním kolem na obrubník a následně došlo k jeho pádu na komunikaci a zranění. Při provedení dechové zkoušky bylo zjištěno 1,47 promile alkoholu v jeho dechu. Na ošetření byl poté převezen do chrudimské nemocnice.

„I cyklista je řidič, proto i zde platí zákaz požívání alkoholu před nebo během jízdy. Porušením tohoto hrozí peněžitý trest do 20 tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Renata Štěpánková.

Další nehodu, kde byl na vině alkohol, řešili policisté v Chrudimi v sobotu 28. července krátce po jednadvacáté hodině. Tam čtyřiadvacetiletý řidič osobního vozidla BMW nepřizpůsobil rychlost svým schopnostem a vlastnostem vozidla. Při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostal smyk a vozidlem poškodil obrubník, trubkové zábradlí, bránu a sloup základní umělecké školy.

To vše se obešlo bez zranění. Policisty byl šofér vyzván k dechové zkoušce. Ta byla s pozitivní, a to hodnotou 2,2 promile alkoholu v dechu. Řidičský průkaz mu byl zadržen.

„Kolegové šetří tuto dopravní nehodu jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidič může být potrestán odnětím svobody až na 1 rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti,“ dodala Renata Štěpánková. 

Ilustrační foto.
V Heřmanově Městci uvažují o kamerovém systému