Jak uvedla policejní mluvčí Jana Drtinová, seniorka se v sobotou odpoledne vydala do blízkého lesa na houby. Její rodina se na policisty s žádostí o pomoc obrátila až večer, kdy se ji marně snažili hledat sami. Žena byla podle příbuzných poměrně čiperná, chodila o holi a neměla u sebe mobilní telefon. Les znala, protože do něj chodila pravidelně na procházky.

Do rozsáhlé pátrací akce se zapojilo osm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, desítky policistů, psovodi a nad nimi kroužil vrtulník s termovizí. 

Po čtyřech hodinách vše skončilo úspěchem. Po jedenácté večer hasiči ženu objevili v lese nedaleko odpočívadla „Na Tobolkách“.
„Jednotka hasičů poskytla ženě tepelný komfort a ve spolupráci s další jednotkou pomohla s transportem osoby do vozidla zdravotnické záchranné služby,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Zdravotníci ženu následně převezli do Chrudimské nemocnice.

Příběh ztracené seniorky nebyl ale jediným policejním pátráním během uplynulého víkendu na Chrudimsku. V neděli kolem poledne volal na linku 158 muž, že si vyšel do lesa z Horky směrem na Chrast a ztratil se. 

„Operačnímu důstojníkovi sdělil, že se nachází ve vojenském prostoru u jezírka. Na určené místo vyrazili policisté z obvodního oddělení Skuteč, Chrast a policejní psovod. I tohoto muže nalezli policisté v pořádku bez zranění a služebním vozidlem ho odvezli do jeho bydliště,“ dodává Jana Drtinová s tím, že policisté apelují na houbaře, aby si s sebou do lesa brali i nabitý mobilní telefon. Mohou si tím i zachránit život. 

"Ať se do lesa vydáte na houby nebo jen tak na procházku, vždy dodržujte několik zásad. Nechoďte sami tam, kde to neznáte. Mějte u sebe nabitý mobilní telefon. Na procházkách si všímejte zajímavých bodů v přírodě, podle kterých byste se mohli lépe zorientovat nebo telefonicky navést k sobě pomoc. Při odchodu z domu sdělte rodině, kam se chystáte. Pamatujte, že i v přehledném a známém terénu se můžete ztratit. Proto je důležité být ostražitý a výlety do přírody nebrat na lehkou váhu," připomíná ještě Drtinová.