Jen několik málo vteřin stačí zkušenému zloději k vykradení nebo odmontování střešního boxu u auta. Nikdo si ho nemusí ani pořádně všimnout a majiteli pak zůstanou jen oči pro pláč. Od začátku zimní sezony už policie eviduje desítky krádeží, při nichž se škoda pomalu šplhá k milionu. Skiareály ve východních Čechách se staly novým útočištěm chmatáků.

„Rozhodně by lidé neměli nechávat věci volně položené uvnitř vozu, přestože je uzamčený. Přesně na tyto chyby zloději čekají. Pokud lidé vědí, že se od auta vzdálí na delší dobu, například když jdou na oběd, neměli by nechat své lyžařské vybavení ani ve střešním boxu,“ uvedl trutnovský policejní mluvčí Udo Ertner.

Přestože to může být nepohodlné, každý z horských hotelů či restaurací je dnes již vybaven místem, kde mohou být lyžařské věci odloženy a uzamčeny.
Pět minut námahy navíc tak může zachránit majetek obvykle v hodnotě kolem deseti tisíc korun. Své by o tom mohl vyprávět šofér, který v polovině ledna ve Vrchlabí nechal přes noc ve střešním boxu zaparkovaného auta své lyžařské vybavení. Škodu tehdy odhadl na 20 tisíc korun.

Podobně dopadla i čtyřčlenná posádka Škody Roomster, jež si užívala volných chvil na chatě nedaleko Dobrušky. Po návratu ze sjezdovky zůstalo veškeré vybavení včetně batohu s notebookem a fotoaparátem v autě. Ráno už bylo auto prázdné. Lapka si přišel pro věci za bezmála 80 tisíc.

Pořádně na pozoru by se měli mít lyžaři i pokud si chtějí odskočit jen na párek v rohlíku nebo na tradiční „svařák“. „Lyžaři často nechají své vybavení bez dozoru, především v době, kdy se jdou občerstvit. To je ideální příležitost pro zloděje,“ potvrzuje policejní mluvčí Věra Krejčová.

O lyže a snowboard takhle přišel manželský pár z Orlickoústecka. „Nikdy by mě nenapadlo, že těch pitomých deset minut, kdy stojíme ve frontě, bude zlodějům stačit k tomu, aby nás okradli. Navíc jsem si vždycky říkal, že si přeci výbavu dokážu ohlídat,“ láteřil už pozdě okradený majitel.

Policie nabádá k obezřetnosti také hosty hotelů a chalup. „Vždy by měli hosté vyžadovat, aby lyžárna byla po odchodu uzamčena a neměl do ní přístup nikdo z cizích osob,“ upřesnil policejní mluvčí Udo Ertner.

Rady, jak nejlépe vypálit horským zlodějům rybník

V zaparkovaném automobilu nenechávejte žádné cenné věci. Pokud máte střešní box, nikdy ho nenechávejte plný. Je lepší vynaložit několik minut námahy navíc, než mít poté například zkaženou dovolenou.

Pokud jdete na oběd nebo z jiného důvodu se vzdálíte od automobilu na delší dobu, všechny věci včetně lyžařské výbavy si vezměte s sebou. Hotely a restaurace už jsou ve většině případů vybaveny prostorem, kam je možné tyto věci uzamknout.

Nikdy nenechávejte vybavení v automobilu přes noc. Ani v případě, že vůz máte zaparkovaný na zahradě chalupy nebo na hotelovém parkovišti. Pro zloděje není oplocení žádnou překážkou.

Vyžadujte po provozovateli hotelu či chalupy, aby lyžárnu vždy zamykal a znemožnil tak přístup cizím osobám.

I v případě, že odcházíte jenom ke stánku s občerstvením, nenechávejte lyže bez dozoru. Pokud jste vícečlenná skupina, ať jeden zůstane u věcí. V případě jednotlivce požádejte obsluhu stánku, zda je možné někde v areálu sjezdovky lyže uzavřít do uzamykatelného boxu či prostoru.