Jirka bydlel v ulici naproti nám a já si nepamatuji, že by dělal nějaké vylomeniny, že by to byl nějaký vrah nebo že by se choval nějak nepříčetně. Hrál s našimi dětmi fotbal, byl to takový sportovec, příjemný a hodný hoch, který se zastával třeba děvčat. Pomáhal například u zábavy, měl tam auto, tak rozvážel lidi od muziky domů, byl takový… prostě ochotný.

Já ho znám jako milého příjemného kluka. Že měl nějaké ty vloupačky, budiž, ale že by vraždil – tomu nevěřím. Nevěří tomu ostatně dost lidí z Prachovic. Tedy ti, kdo se o to zajímají. Vykrádal snad chaty, ale já jsem u toho nebyla, takže to nemůžu tvrdit. On to teda sám přiznal, ale věřím tomu, že nevraždil.

Z posledního dopisu Kajínka Martě Látalové„Modlím se za šťastný návrat Miloše Zemana za týden z Číny. Snad se opravdu dočkáme milosti. Dnes Miloš Zeman odletěl, má se vrátit za týden, což bude 18. ve čtvrtek. Mohl bych být tedy v pátek volný, doufáme, že to tak bude a nic to nenaruší. Čekáme už hodně dlouho. Moc vám přeji, ať jste zdravá a v pohodě… Za všechno vám děkuji. Za vše, co jste pro mě udělala."

Najdu vám nějaké dopisy, kde mi Jirka děkuje za všechno, co jsem pro něj dělala, a já mu ty žádosti o milost a výstřižky z novin předám, kdyby náhodou už dnes přišel.

Já si s ním píšu 20 let, tady mám od něj všechny dopisy. On mi píše, že nebyl v Plzni, že nevraždil, a já mu věřím. A no a já se ho nikdy nezeptala, jak utekl z Mírova, to já bych si nedovolila. Ale píšu si s ním a věřím, že byl zavřený neprávem, že nezavinil, neprovedl žádné vraždy. Byla jsem teď ve Františkových Lázních a byla jsem se při té příležitosti podívat do Plzně na Bory k té věznici, na ten plac, kde se ty vraždy měly stát, tak jsem mu to napsala…

Teď vám přečtu pár vět z jeho posledního dopisu, teď už mu nebudu psát, když už bude nejspíš na cestě.. On tedy strašně čmáře, píše mi, že se musím modlit, aby se Zeman vrátil z Číny, aby mu podepsal to propuštění.

Doslovně píše: „Za šťastný návrat Miloše Zemana za týden z Číny. Snad se opravdu dočkáme milosti. Dnes Miloš Zeman odletěl, má se vrátit za týden, což bude 18. ve čtvrtek. Mohl bych být tedy v pátek volný, doufáme, že to tak bude a nic to nenaruší. Čekáme už hodně dlouho. Moc vám přeji, ať jste zdravá a v pohodě."

No a mně vždycky v každém dopise děkuje: „Za všechno vám děkuji," píše. „Za všechno,co jste pro mě udělala." Připadám si jako jeho matka nebo tisková mluvčí.

Po propuštění by byl znovu uvězněn v případě, že by něco provedl. Nesmí se poprat, prostě nic. Ale já nevěřím, že by byl tak agresivní typ, všechno bude v pořádku. Píše, že se vrátí domů. Tak já nevím, jestli se vrátí ke své sestře, která bydlí na Pekle v mobilhausu, nebo – on má teda dívku někde na Moravě, nějakou doktorku – tak jestli pojede k ní dneska . Pojede k ní asi taxíkem, oni jako mají obavy, že nebude mít na vlak, nebo jak se vrátí, ale čekám, že mi přijde poděkovat, protože mi v každém dopise děkuje, že mu pomáhám.

Pomáhám mu z toho důvodu, že jsem se znala s jeho rodiči, s jeho maminkou jsem chodila do sokola, bydleli jsme naproti sobě v bytovkách a kamarádili jsme se. Byla to slušná rodina, byli pracovití.

Zpověď zapsali Zdeněk Sasín, Vojtěch Nezbeda a Daniel Havlík, Události Online

Jiří Kajínek, odsouzený vrah, míří 23. května po 23 letech na svobodu z věznice v Rýnovicích v Jablonci nad Nisou díky milosti, kterou mu udělil prezident Miloš Zeman.
Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou
Petr Jákl
Až bude Kajínek na svobodě, tak lidem zevšední, říká režisér Petr Jákl