Sérii vloupání do budov základních a mateřškých škol řešili v posledních týdnech policisté na Pardubicku i Chrudimsku i Hradecku.

O svém by mohli vyprávět ve školách v Moravanech nebo v Dolních Ředicích. Zatímco z jedné pachatel utekl s nepořízenou, ve druhé vznikla škoda na odcizených i poškozených věcech v částce předběžně vyčíslené na dvacet tisíc korun a tato vloupání nebyla jediná. Mezi 5. listopadem a 6. prosincem stihli sedmnáct vloupání.

Zdroj: Policie ČR

Další však už následovat nebudou. Policisté pořádkové jednotky pardubického krajského ředitelství totiž v minulých dnech na Chrudimsku zadrželi čtyři podezřelé. 

"Policejní komisař zahájil trestní stíhání tří mužů ve věku 25, 32 a 41 let a také jednoho mladistvého. Vzhledem k tomu, že se vždy jednalo o vloupání, jsou dotyční podezřelí z trestných činů a v případě mladistvého z provinění krádeže a poškození cizí věci," uvedl mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař. 

Pouze tři případy mají na svědomí nejstarší muž společně s mladistvým. V ostatních případech už figurují všichni čtyři dohromady. "Do objektů se dostávali násilím a z převážně většiny si odnášeli trezory s finančními hotovostmi nebo pak samotné peníze. Celkové škody tím ale dosahují téměř k částce 450.000 korun," uvádí dále Jiří Tesař.

Nejstarší z celé party zlodějů se neskrýval jen před českou, ale i před slovenskou policií. Ta po něm toužila také. Právě pro tohoto pachatele si proto šli policisté z operativní skupiny Pořádkové jednotky Územního odboru Chrudim. Při zákroku jim kryli záda chrudimští policisté z kriminální služby a také psovodi pro případ, že by si někdo z podezřelých chtěl před zadržením krátce zaběhat.

Bojové umění Krav Maga policistům Krajské pořádkové jednotky Pardubického kraje vysvětloval mistr tohoto boje Jean-Paul Jauffret.
Řež ho, dokud ten nůž nepustí! Policisty učil profík přežít v tlačenici

"Tento jedenačtyřicetiletý muž je stíhán vazebně, ostatní muži pak na svobodě. Všem jim ale hrozí až pětileté odnětí svobody, mladistvému pachateli pak trest poloviční. Na případu pracují v současné době kolegové z krajské kriminálky, neboť počet vloupání není možná ještě konečný. Podobné případy totiž policisté prověřují i ve Středočeském kraji a na Vysočině," uzavřel Jiří Tesař.