Místostarostka Chrasti Martina Lacmanová se v posledních Chrasteckých ohlasech zamýšlí nad nedávným průběhem humanitární sbírky organizované Diakonií Broumov ve spolupráci se zdejší radnicí.

Lacmanová neskrývá radost nad obětavostí a sociálním cítěním obyvatel města. O to více je ale šokována neomaleností a hrabivostí skupiny lidí, kteří se neštítili nashromážděnou sbírku vykrádat.

„Telefonoval rozhořčený občan, že před sběrným autem jezdí osobní auta některých – nám známých – spoluobčanů, kteří pytle rozřezávají a berou, co se jim líbí, a z některých míst odvážejí celé pytle. Kontaktujeme policii, která okamžitě vyrazila do terénu. Vzápětí volá starší paní, která popisuje, jak oblečení vyprala, vyžehlila a s vypětím sil dovlekla přes zahrádku na chodník. Načež zmíněná partička vykradačů vše z chodníku odcizila,“ uvádí Lacmanová, podle níž se policii později podařilo posádku jednoho ze „zlodějských“ vozů dopadnout.

„Děkuji policii za rychlou pomoc, ale hořkost a pocit bezmoci proti lidem, jejichž chování vrhá špatné světlo na celé město, mi zůstane hodně dlouho,“ uzavírá místostarostka.

Aby město předešlo podobným špatným zkušenostem, vrátí se příště k osvědčenému modelu sbírek v klubovně na nádvoří a následnému hromadnému odvozu věcí.