„Vidíte ten samý humus jako já? Vidíte tenhle humus, zkurv*enej humus?“ ptal se řečnicky na jednom z videí během covidové pandemie Kumbera.

Jeho odpor k proticovidovým opatřením pak vyeskaloval, když minimálně ve dvou případech napadl příslušníka policie a rovněž ostrahu Kauflandu v České Třebové. O jeho odsouzení jako první informovaly Seznam Zprávy.

Stalo se za covidu:

Plakát na městské nástěnce
KAUZA: Černý výlep šíří dezinformace. Do města ho doručily Andělské hlídky

Před soudem stanul Jiří Kumbera poprvé už minulý rok v květnu, kdy čelil obvinění, že v průběhu demonstrace napadl příslušníka Policie České republiky.Jiří KumberaJiří KumberaZdroj: Facebook Jiřího Kumbery

„Za to byl uznán vinným přečinem násilí proti úřední osobě,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová. Obviněného tehdy soud potrestal tříměsíčním trestem s podmíněným odkladem na zkušební dobu čtrnácti měsíců.

Jiří Kumbera poté, navzdory podmíněnému trestu, fyzicky napadl ostrahu Kauflandu v České Třebové a odmítl si nasadit ochranu dýchacích cest. Marketingové oddělení obchodního řetězce věc odmítlo komunikovat a odkázalo se na rozsudek soudu.

Více o tomto incidentu najdete ZDE

Server Manipulátoři.cz loni v říjnu uvedl, že nešlo o běžnou potyčku. “Kumbera v České Třebové surově zmlátil postaršího členka ochranky supermarketu,” uvedli Manipulátoři.cz.

Delikt, ke kterému došlo v České Třebové, následně řešil orlickoústecký soud, který Kumberu poslal na osmnáct měsíců do vězení.

Praktická lékařka Lenka Dejdarová.
Lékařka: Z očkování se stalo ideologické téma. Světlo na konci tunelu nevidíme

„Byl stíhán pro výtržnictví a ublížení na zdraví,“ specifikoval mluvčí Okresního soudu v Ústí nad Orlicí Jiří Procházka. Rozhodnutí soudu nicméně není pravomocné, Kumbera se na místě odvolal.

Jiří Kumbera byl od října minulého roku ve vazbě. V přípravném řízení se totiž skrýval, aby se vyhnul trestnímu řízení. Na sociálních sítích se Jiřímu Kumberovi od některých lidí, kteří se veřejně hlásí ke konspiračním teoriím a na sociálních sítích demonstrují své proticovidové postoje, dostalo zastání.

Nový světový řád 

Jedná se konspirační teorii, která tvrdí, že malá skupina mezinárodních elit ovládá a manipuluje vlády, průmysl i mediální organizace po celém světě.

Jedním z těch, kdo vyzývali k vybírání finančních prostředků na uhrazení nákladů spojených s advokátem obžalovaného, byl anticovidový aktivista a odpůrce očkování Vladimír Francúz. “Verdikt okresního soudu je nepravomocný, jeho rozhodnutí s politováním respektuji, nicméně se s ním neztotožňují,” komentoval antivaxer Francúz pro Deník.

Ten mimo jiné zmínil, že Kumberu zprvu zastupoval kontroverzní politický aktivista, právník a předseda politické strany PRO Jindřich Rajchl.

Hana Šolcová promluvila za neočkované hasiče během konference iniciativy Chcípl pes.
Odmítáme povinné očkování a není nás málo, tvrdí vysoce postavená hasička

„O kauzu se staral Jindra Rajchl, ale ten nemá čas a to první stání nedopadlo úplně nejlépe. Takže Jirka Kumbera mění advokáta, který na to bude mít více času. Nemůžeme v tom nechat tohoto politického vězně,“ zmínil Francúz. Jindřich Rajchl na dotazy Deníku prozatím nereagoval.

V celé řadě zveřejněných videí se Jiří Kumbera hlásí k Novému světovému řádu. „Něco takového jsem zaregistroval už ve dvanácti letech. A od té doby to sleduji,” řekl v rozhovoru s konspirátorkou Lenkou Chadimovou ve videu s názvem Kam zmizel Jiří Kumbera z 31. května minulého roku. Během covidové pandemie Jiří Kumbera vystupoval na proticovidových demonstracích.