„V 8:20 jsem přijal oznámení od občanky z místní části Skutíčko, že v jednom domě byl dvěma řetězy přivázaný vyhladovělý pes," uvedl vrchní strážník MP Skuteč Jiří Stuna.

Týden se zevnitř objektu ozývalo psí vytí a kňučení, než sousedům došla trpělivost. Uvnitř našli hnědočerného křížence, kterého zde jeho majitel nechal uvázaného řetězem a drátem a zcela bez potravy.

„Psa proto osvobodili za pomoci kleští a dali mu nažrat. Poté se volně pohyboval po městě a bylo tudíž nutné přistoupit k jeho odchytu," vysvětlil Jiří Stuna.

Nejprve ale kontaktoval majitele objektu, který slíbil, že dům prohlédne, zda se v něm nenachází ještě další zvířata, a zabezpečí ho.

Samotný odchyt proběhl krátce před polednem bez větších potíží. „Pes byl hodně plachý, ale díky pomoci oznamovatelky, ke které už měl důvěru, se mi ho povedlo odchytit na návsi bez použití narkotizačních prostředků," popsal zásah Stuna.

Zvíře podle něj nejevilo známky žádného zranění a dokonce ani podvýživy. „Byl pouze vyhladovělý, tak jsme mu dali granule a vodu a v 15 hodin byl převezen do útulku v Podlíšťanech, neboť skutečský útulek je v současné době ve výstavbě," doplnil Stuna.

Příběh tím ale zdaleka nekončí. Skutečští strážníci se nyní pokusí vypátrat majitele psa. Dům, v němž byl nalezen, jeho vlastník neobývá, pouze v něm ubytovává různé pracovníky, které právě zaměstnává. Právě mezi nimi začnou strážníci své pátrání. Ale nebude to nic snadného.

„Vzhledem k tomu, že pes neměl známku, bude těžké dokazovat, komu patří a kdo ho na místě zanechal," ví vrchní strážník Jiří Stuna. Případ bude také oznámen pro podezření ze spáchání přestupku na Krajské veterinární správě.

O jeho dalším vývoji vás budeme informovat.