Pachatel vylákal téměř 280 000 korun ze dvou žen ve věku 62 a 83 let. Zavolal jim s tím, že člen jejich rodiny se dostal finanční tísně, nutně potřebuje peníze, ale sám si pro hotovost nemůže přijít, proto posílá svého známého. Což byl podvodník a zmiňovaný příbuzný o ničem netušil. 

„Troufalost těchto lidí je zarážející, když k mladší z žen neváhali poslat vozidlo taxi služby, aby jim zajela peníze vybrat přímo z banky, když je neměla u sebe. V obou případech došlo k osobní předávce peněz mezi poškozenými ženami a mužem, který se vydával rodinného známého. V případě prokázání viny za přečin podvodu jim soud může uložit peněžitý trest nebo trest odnětí svobody až na pět let,“ uvádí Ondřej Zeman a rovnou přidává několik tipů, jak se nenechat napálit: 

Na prvním místě je vždy nedůvěra vůči cizím lidem, kteří z ničeho nic zavolají a žádají peníze. 

„V případě, že se někdo po telefonu vydává za vašeho rodinného příslušníka a hovor vede ze skrytého čísla, zavolejte zpět tomu, za koho se vydává. Dávejte si pozor na to, abyste volajícímu neřekli jméno vašeho syna, dcery nebo vnuka či jiného příbuzného nebo známého. Zeptejte se ho, jak se jmenuje, popřípadě, kdy jste se viděli spolu naposledy. Pokud ještě nemáte uloženy telefonní čísla na své blízké, udělejte to. Snadněji ji pak můžete zavolat a ověřit si, zda skutečně pomoc potřebují,“ uvádí policejní mluvčí. 

Podvodníci se také s oblibou vydávají za různé pracovníky úřadů nebo opraváře. „Nechte si předložit služební průkaz instituce, na kterou se pracovník odvolává, a sdělte mu, že si nejprve jeho totožnost ověříte u jeho zaměstnavatele nebo přímo na polici, na linku 158. Pokud si stále nejste jisti, a službu jste si neobjednali, raději vše odmítněte,“ dodává Ondřej Zeman.