Zloděj se vloupal do sklepa jednoho z domů v Hrochově Týnci. Jeho kořistí se stala pánská a dámská horská jízdní kola. „Majitelé vyčíslili celkovou škodu na téměř dvacet tisíc korun. Případ je řešen s podezřením z přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Pachateli hrozí odnětí svobody až na tři roky,“ uvedla tisková mluvčí policie Renata Štěpánková.

Chrudimský podnikatel Ivan Hoffman nechal své závodní kolo na dvě minuty bez dozoru na zahradě svého domu. „Hned jsem se vrátil, a bylo pryč. Kontaktoval jsem policii, podal inzeráty, vyšel i článek v Deníku. Zloděj pochopil, že toto kolo neprodá ani na náhradní díly, a tak mi ho, ovšem poškozené, za dva dny vrátil,“ vzpomíná Ivan Hoffmann.

V Chrudimi městská policie už v minulosti hledala způsob, jak na zloděje kol vyzrát. Nejprve zavedla interní registr a označovala bicykly speciální raznicí s evidenčním číslem a znakem města. Ale někteří cyklisté si stěžovali na to, že razítko poškozuje rám kola, a tak tato evidence skončila. Nahradilo ji čipování, které bylo propojeno s ostatními městy a také s Policií ČR. Ani o tuto službu však nebyl ze strany majitelů bicyklů velký zájem.

Nyní si každý může zaregistrovat své kolo na internetových stránkách Centrálního registru kol. „My ho využíváme v případě nálezu jízdního kola nebo při kontrolách,“ řekl vrchní strážník Městské policie v Chrudimi Lukáš Dvořák.