K prvnímu zločinu došlo koncem srpna, kdy se nad ránem do jedné chrudimské prodejny dobýval ještě před otevírací dobou mladý muž. Klepal na dveře zadního vchodu a prodavačka mu otevřela. To však neměla dělat.

Jak uvádí Jana Drtinová, muž ji měl začít ohrožovat nožem a dožadovat se peněz. Na hlavě měl černé brýle, čepici a pro jistotu ještě kapuci.
Z obchodu si odnesl 20 tisíc korun a cigarety různých značek v hodnotě dalších pěti tisíc korun.

Druhý případ se odehrál během září, kdy policisté přijali oznámení o nezvyklých telefonátech do banky. „Na dvě bankovní pobočky v Chrudimi volal neznámý muž, který se měl představit jako policista. Zaměstnanci banky měl do telefonu sdělit smyšlené informace o plánovaném přepadení pobočky a předával instrukce pro předávání finanční hotovosti,“ vysvětluje Jana Drtinová.

V jedné pobočce tímto způsobem chtěl nyní podezřelý muž „zachránit“ před přepadením půl milionu korun. Nicméně k penězům se nedostal. Zaměstnanci banky mu neuvěřili, přijali bezpečnostní opatření a vše oznámili skutečné policii. Ta po pachateli začala pátrat.

„Policisté při prošetřování přišli záhy na to, že je má na svědomí stejná osoba. V minulých dnech proto zahájili trestní stíhání třiadvacetiletého muže pro zločin loupeže, zločin vydírání ve stadiu pokusu a přečin šíření poplašné zprávy,“ dodává Drtinová.