Zdánlivě bezdůvodná sebevražda dvaadvacetiletého studenta z Pardubic, který se zabil 11. května, má zajímavé rozuzlení. Když byl mladík nalezen nedaleko hřbitova v Pardubičkách s bodnou ranou v hrudi, nikdo ještě netušil, že to má zřejmě přímou souvislost se slovenským kanibalem.

Mladík neunesl smrt svého vraha?

Matej Čurko byl odhalen poté, co vyšla najevo jeho korespondence s potenciálními oběťmi. Následný zásah policejního komanda kanibal nepřežil. A možná právě to vedlo k sebevraždě mladého pardubického studenta. „Mladík údajně intenzivně komunikoval právě s Čurkem. Podle e–mailové pošty se oba domluvili, že ho Čurko zabije bodnutím do srdce a následně ho zakope v lese. Mladík z Pardubic měl dokonce již koupený lístek do slovenského Kysaku! A to na pátek 13. května. Čtyři dny před tím ale slovenská policie kanibala odhalila a při akci postřelila. Ten poté o den později zemřel v košické nemocnici,“ řekl Deníku dobře informovaný zdroj. Podle něj pak tuto zprávu student zřejmě psychicky nezvládl a ve středu 11. května si sáhl na život.

Paradoxně stejně, jak o něj měl přijít jen o několik dnů později…

„Mladík se sám bodl do srdce. Když byl nalezen, ležel na zádech a v hrudi měl nůž. Vedle sebe pak měl pohozen další. Následná soudní pitva prokázala, že šlo o sebevraždu,“ potvrdil zdroj obeznámený s celým případem.

Čurko chtěl podle policie u obce Kysaku zavraždit Švýcara a jeho ostatky sníst. Slovenští kriminalisté na odhalení pachatele nasadili do akce agenta, který dorazil na dohodnuté místo setkání na východním Slovensku a vydával se za občana alpské republiky. Speciální policejní jednotky údajného kanibala postřelily poté, co neuposlechl jejich výzvy a vytasil zbraň. Z ní stihl navíc ještě vystřelit a vážně zranit jednoho policistu.

O chystané vraždě vypověděl počítač

Že by měla sebevražda mladíka z Pardubic něco společného se slovenským kanibalem, vyšlo na povrch až o několik dní později. Mladíkův otec si totiž prohlížel synův počítač, v němž našel soubory, které obnovil. Z nich poté zjistil, že chlapec několik dnů přes e–mail intenzivně komunikoval se slovenským kanibalem Matejem Čurkem. Jelikož znal případ z médií, celou věc oznámil policii.

Podle našich informací byl 22letý student J. N. samotářské povahy a údajně neměl žádnou přítelkyni. Osobní problémy mohl vyvolat i ne〜úspěch na vysoké škole, kde si prý musel přeložit bakalářské zkoušky až na podzim. Podle dostupných e–mailů z jeho počítače se na smrt údajně chystal již delší dobu.

Nepřímá oběť slovenského kanibala měla poslední rozloučení s rodinou v tichosti minulý pátek v pardubickém krematoriu.

„Ležel na zádech a v srdci měl bodnou ránu,“ uvedl svědek

Když byli policisté ve středu 11. května informováni o nálezu mrtvoly a pozdě večer vyrazili do bývalého vojenského prostoru Pod Vinicí, netušili, jaké souvislosti z této sebevraždy vyjdou na povrch. Na místě byl nalezen mrtvý mladík s probodnutým srdcem. Ten podle následné soudní pitvy spáchal sebevraždu.

Okolnosti jeho úmrtí přesto zpočátku vypadaly velmi podezřele. „Příčinou smrti bylo zřejmě bodnořezné poranění v oblasti hrudníku. Na místě činu se také našel nůž, kterým bylo zranění způsobeno,“ uvedl pro Deník dobře informovaný zdroj.

Nejdříve to vypadalo spíše na vraždu

Policie místo důkladně ohledala. Na první pohled totiž bylo zřejmé, že se jedná spíše o vraždu. Nakonec se ale i přes neobvyklé provedení kriminalisté přiklonili k tomu, že šlo o sebevraždu. To ostatně potvrdila i pitva.

Mladík ležel na cestičce v bývalém vojenském cvičišti Vinice pod hřbitovem v Pardubičkách. „Bylo na něm vidět, že na místě leží už delší dobu. Byl celý promodralý. Ležel na zádech. Byl oblečený a v oblasti srdce byla patrná bodná rána. Nůž, kterým si ji pravděpodobně způsobil, měl mrtvý u sebe položený v klíně,“ popsal Deníku zdroj, který byl na místě první a poté zavolal policisty. Podle všeho se mrtvý mladík píchl, nůž poté vytáhl a upustil.
I přes podezření, že by mohlo jít o násilný trestný čin, se policejní vyšetřovatelé nakonec shodli na tom, že zranění si mladík způsobil sám. I když připouštějí, že tento způsob sebevraždy je ojedinělý a málo obvyklý.

Stopy vedly policii až na Slovensko

O propojení se slovenskými událostmi ale v té chvíli policie neměla ani ponětí. To vyšlo najevo, až když mladíkův otec prohledal synův počítač.
„Kdyby se v něm nenašly indície, které vedly až ke kanibalovi na Slovensko, nikdy bychom se o této souvislosti nedozvěděli,“ řekl nám jeden z policistů.

(saf, sejk)