Dva šmejdi si tak pomohli ke značné sumě v chrudimské Havlíčkově ulici. Důvěryhodně vypadající muž zazvonil u dveří bytu a po otevření se ženy zeptal, zda ví, co se u nich v domě děje. Když odpověděla, že o ničem neví, přišel s legendou o vykradeném bytě ve vedlejším vchodě. Ihned poté ženě nabídl výměnu vložky u dveří za vložku bezpečnostní. Žena mu uvěřila a nabídku přijala. Za instalaci 'bezpečnostní vložky' zaplatila částku 4999 korun. Prakticky stejný scénář byl i u další ženy,“ uvedl vrchní strážník Městské policie v Chrudimi Lukáš Dvořák s dovětkem, aby byli lidé obezřetní a okamžitě volali linku 156.

Chrudimští policisté budou sídlit v nové budově
Chrudimská policie sídlí v novém objektu

Vyměněná bezpečnostní vložka však nemá zdaleka takovou cenu, jakou „zámečníci“ v dokumentech předkládají. Snadno se tak může stát, že zámek, který má byt ochránit, je o jednu nebo dvě třídy horší, než ten původní.

Živnostenský list

Minulý týden se povedená dvojice objevila v Pardubicích. „Aby podtrhli věrohodnost, měli s sebou živnostenský list, orazítkované doklady i historku o tom, jak stoupá počet vykradených bytů v okolí,“ popsala jejich počínání tisková mluvčí pardubických strážníků Lucie Klementová.

Zdroj: D. Mokříž

Prchali tryskem

Ale šmejdi měli smůlu, narazili totiž na všímavého muže. A ten je hnal z domu tryskem, přičemž ještě stihl prchající dvojici natáčet na mobilní telefon. „Naše jednadevadesátiletá sousedka jim na smyšlenou historku naletěla a nebyla sama. Ten zámek má hodnotu pár stovek a účtovat pět tisíc korun je hyenismus,“ říká David Mokříž, který je pracovníkem bezpečnostní agentury.

Strážníci seniorce původní zámek opět namontovali zpět pro případ, kdyby podvodníci měli kopie klíčů. „Zatímco strážník měnil zámek, kolegové šli po stopě. Vydatně jim s tím pomohl samotný oznamovatel. V rámci své práce kontroluje herny a právě tam na jednoho z dvojice natrefil, jak hraje automaty. Případem se nyní zabývá Policie ČR,“ dodala Lucie Klementová.

Seniorům v ohrožení pomůže užitečná karta
Seniorům v ohrožení pomůže užitečná karta

Ohavná kalkulace

Tato podoba „šmejdství“ je v seznamu podvodů na seniory novinkou. Dosud se podomní prodejci zaměřovali na prodej energií nebo předraženého nádobí či přikrývek. Vpravdě ohavné je, že kalkulují se strachem lidí, kteří se obávají vloupání. Obrana je jednoduchá – odmítnout je a zavolat městskou nebo republikovou policii. „Dnes mě zastavila dcera sousedky, tak jsem se s ní domluvil, že také dojde na policii podat trestní oznámení,“ dodal David Mokříž.