Obžaloby se týkají pohlavního zneužívání, podvodu, zpronevěry a obecného ohrožení.

Hned v pondělí jsou naplánována dvě stání. Ráno si před předsedu hradeckého soudního senátu Miroslava Ježka postaví Martin Šticha, Zdeněk Jedlička, Petr Blažek a Jana Zychová. Ti se před zdejším soudem zpovídají ze zločinu podvodu.

Podle spisu se ho měli dopustit tím, že od poloviny roku 2005 do dubna 2007 vylákali z 244 lidí takřka 8 milionů korun za zprostředkování půjčky. Od nich vybrali peníze na nutné výdaje spojené se zapůjčením peněz, ale nikdy jim finance nedali. Naopak od nich ještě v několika případech inkasovali další peníze. „Od počátku s žadateli o půjčku jednali ve zřejmém úmyslu půjčky neposkytnout, ale pouze podvodně vylákat odměny a poplatky spojené se zprostředkováním smluv,“ stojí v obžalobě. Tak si čtveřice přišla na takřka osm milionů korun. Teď jí hrozí až deset let vězení.

Svědek nedorazí, spáchal sebevraždu

O pár hodin později si možná svůj verdikt vyslechne čtyřicetiletý Miloslav K., který se u hradeckého soudu znovu zpovídal z deset let starého případu, kdy měl podle spisu sexuálně zneužít svého tehdy devítiletého syna. S ním měl strávit jednu noc na manželské posteli a požadovat na něm orální sex.

Muž si za tento čin odnesl od stejného soudu letos v březnu dvouletý trest s odkladem na pět let. Vrchní soud tento čin sice do Hradce vrátil k novému projednávání, ale toho se již mladík nedožil. Původní rozsudek se mu podle jeho matky nezdál adekvátní. Jen tři dny po vynesení verdiktu spáchal sebevraždu, oběsil se na kamarádem zapůjčeném tažném laně. „I když byl poškozený jediným svědkem, nemáme důvod mu nevěřit. Přesto požadujeme nové přezkoumání případu,“ přečetl předseda hradeckého senátu Miloslav Ježek přípis Vrchního soudu v Praze. Při prokázání viny hrozí Miroslavu K. až dvanáctiletý trest.

Naopak na konec týdne je naplánováno odročené jednání s pětačtyřicetiletou účetní českoskalické uzenářské firmy Skaličan Lenkou Balogovovu. Podle obžaloby měla loni zpronevěřit takřka osm milionů korun. Teď jí za to hrozí až desetiletý trest odnětí svobody. „Nic jsem neudělala, bylo to na mě nalíčeno. Ve firmě jsem pracovala od roku 2006 a za svojí prací si stojím. Z každé inventury jsem vyšla s čistým štítem, tak jak to, že najednou jsem měla za půl roku ukrást takřka osm milionů korun,“ uvedla Balogová při posledním projednávání případu. Obžalovaná za svým obviněním vidí snahy současného vedení zakrýt své ekonomické chyby.