„Máme se strážníky ty nejlepší zkušenosti. Vyřešili jsme špatné parkování nákladních aut a k lepšímu se hnulo i parkování osobních aut v centru. Ubylo konzumace alkoholu na veřejnosti, zlepšil se úklid psích výkalů ze strany majitelů čtyřnohých mazlíčků a psi začali chodit s košíky a na vodítkách. Ubylo i cyklistů na chodnících," pochvaluje si starostka. Strážníci přitom pobývají ve městě jen 36 hodin týdně. „Jenže nepravidelně, takže si nikdo nemůže být jistý, kdy na ně natrefí, což je důležité," pochvaluje si starostka službu, za kterou město měsíčně utratí 18 tisíc korun.

Pozitivní změnu zaznamenali i v Hrochově Týnci. „Když tu strážníci jsou, je to na stavu veřejného pořádku dost znát," konstatuje starosta města Miloslav Besperát.

Pardubičtí strážníci kdysi sloužili i v Heřmanově Městci, jenže tamější zastupitelé smlouvu s nimi nakonec neprodloužili. „Podle mě to byla chyba, protože vandalismus je teď zase na vzestupu. Nemůžeme ani zamést ulice, neboť nedonutíme řidiče, aby odstavili svá auta z uklízených míst," říká heřmanoměstecký starosta Aleš Jiroutek.