„Škoda na dvou zastávkách se pohybuje okolo pěti tisíc korun. Poškození řetězu je mnohem dražší. Nový stojí v řádech desítek tisíc korun a jeho poškození je nevratné. Kabely jsou odizolované, a i když jsme našli firmu, která řetěz opravila, už nikdy nebude mít takovou životnost," říká prosečský starosta Jan Macháček.

Vandaly je v mnoha případech takřka nemožné usvědčit, pokud nebyli chyceni přímo při činu, leč Proseči svitla naděje. Strážníkům z Městské policie Skuteč se podařilo vypátrat dva nezletilé výtečníky, kteří poničili autobusovou zastávku.

„Strážníci si zjistili, kdy k poškození došlo a spojili si to s informací, kdy končí vyučování děti z místní školy. Následující týden si na zastávce v ten čas počkali a školáků na zastávce se začali vyptávat, jestli někdo něco neví," říká velitel skutečských strážníků Jiří Stuna.

Muži v uniformě slavili úspěch, protože děti na pachatele přímo ukázali a ti se pod tíhou důkazů nakonec přiznali. Spravedlnosti však zatím nebylo učiněno za dost, protože rodiče podle starosty Jana Macháčka odmítají škodu zaplatit. Město tak zvažuje další kroky.

O něco lépe jsou na tom s vandaly v sousední Luži. „Co u nás začala fungovat společná městská policie, tak se počet případů vandalismu snížil. Strážníci toho hodně odchytnou v zárodku," pochvaluje si tamní starosta Radek Zeman.

LUKÁŠ VANÍČEK