Podle oznámení Policie ČR kriminalisté dopadli tři muže, kteří jsou podezřelí z vraždy studentky Natálie Marie Chaloupkové. Ta záhadně zmizela 5. října roku 2006, kdy se, zřejmě stopem, vracela od zubaře z Litomyšle domů do České Třebové.

Pátrali i spolužáci

Pátrání, které bylo opakovaně policií vyhlášeno, bylo dlouhou dobu bez úspěchu. Aktivně se do něho zapojili i přátelé a spolužáci zmizelé studentky, kteří za tímto účelem vytvořili dokonce i zvláštní webové stránky a vyvěsili letáky s prosbou o pomoc. Po osmnáctileté Natálii ale jako by se příslovečně „slehla zem“.

K zásadnímu posunu v celé kauze došlo 6. prosince loňského roku. Tehdy objevili myslivci v lokalitě Vilámov mezi Sloupnicí a Řetovou, u rybníčku v lese, ostatky lidského těla. Okamžitě se začalo spekulovat o tom, že jde o zmizelou Natálii. Zda to tak skutečně je, měly potvrdit nebo vyvrátit teprve výsledky pitvy a zkoušky DNA. Nejhorší obavy se nakonec potvrdily. Pitva prokázala, že došlo k násilné smrti, zkouška DNA potvrdila totožnost ostatků. Na základě těchto výsledků policisté zahájili vyšetřování vraždy.

Už nedoufali…

Orlický deník ve čtvrtek hovořil se zástupkyní ředitele Střední zemědělské školy Lanškroun Lenkou Tejklovou, která Natálii Marii Chaloupkovou učila. „Zprávu o tom, že došlo k zadržení pravděpodobných pachatelů, jsme přijali s určitou úlevou. Už jsme opravdu nedoufali, že budou viníci nalezeni a potrestáni. Máme pocit satisfakce. Měli jsme Natálku rádi, byla v kolektivu hodně oblíbená. Byla to opravdu ´šikulka holka´ a to, co jí potkalo, nás všechny zdrtilo,“ svěřila se se svými pocity pedagožka.

Policisté objasnili tři roky starou vraždu mladé dívky

Hradec Králové – Z vraždy osmnáctileté dívky, k níž došlo začátkem října 2006 na Orlickoústecku, kriminalisté v těchto dnech obvinili tři muže ve věku 34, 35 a 49 let. Ve čtvrtek o tom východočeští policisté informovali na tiskové konferenci v Hradci Králové.

Dívka byla pohřešována od začátku října 2006, kdy byla naposledy spatřena u lékaře v Litomyšli. Její mrtvé tělo bylo nalezeno až 6. prosince loňského roku v lesním porostu mezi obcemi Horní Sloupnice a Řetůvka. Její totožnost se podařilo zjistit na základě nalezených oděvních svršků a analýzy DNA. Podle soudních znalců dívka zemřela násilnou smrtí.

Jak uvedl kriminalista Milan Šimek, policisté dokonce zvažovali možnost, že tato vražda má souvislost s podobným trestným činem u obce Keteň na Jičínsku, kde byla usmrcena mladá stopařka. Tato verze se však nepotvrdila.

Policisté kontaktovali a vyslechli až dva tisíce lidí a případ stále šetří. Nakonec se jim podařilo odhalit pachatele vraždy na Orlickoústecku. V síti uvízli tři muži z okresu Ústí nad Orlicí. V těchto dnech je policisté z tohoto skutku obvinili. „Všichni mají bohatou trestní minulost,“ řekl Šimek.

Jeden z obviněných, pětatřicetiletý muž, byl již šestkrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost. Nyní si odpykává trest ve vězení. Druhý, 34letý obviněný muž, byl třikrát soudně trestán a nejstarší, devětačtyřicetiletý pachatel, má v trestním rejstříku sedm záznamů za majetkovou, násilnou a drogovou činnost. „Nyní jim hrozí trest odnětí svobody na dvanáct až patnáct let, případně výjimečný trest,“ dodal Šimek s tím, že muži, kteří dosud byli na svobodě, jsou nyní umístěni ve vazební věznici.

Jeden z podezřelých se k vraždě doznal a popsal kriminalistům, jak k ní došlo. Rovněž se podrobil rekonstrukci trestného činu. „Nad svým činem projevil i lítost,“ poznamenal kriminalista. Druhý z obviněných podíl na vraždě popřel, třetí odmítl vypovídat.

Všechny tři muže policisté obvinili nejen z vraždy, ale i z trestného činu kuplířství.

„Z vyšetřování vyplývá, že nešlo o stopařku, jak jsme se původně domnívali. Někteří z mužů se s poškozenou již znali. Pod určitou záminkou ji vylákali na schůzku v Litomyšli. Zde se ji snažili přimět k prostituci, což odmítla. Zkoušeli to i násilím. Stále odmítala. Následně byla odvezena na místo činu, kde jeden z obviněných dívku uškrtil. Následně pachatelé tělo ukryli,“ popsal trestný čin kriminalista Michal Hynek.

Podle policistů je vyšetřování vraždy stále na počátku, proto odmítli k případu sdělit další podrobnosti.

KAREL HRAZDĚRA