K vraždě mělo dojít v pondělí okolo páté hodiny ranní. Muž starým řeznickým sekáčkem s dřevěnou rukojetí ve spánku zaútočil na svou partnerku. „Ona se probudila, začala křičet a utíkat. Snažila se dokonce dostat ven vchodovými dveřmi, kde mělo dojít k souboji,“ popsal vedoucí odboru obecné kriminality Milan Šimek. Poté muž svou partnerku ještě několik dlouhých minut rdousil.

Následně se vykoupal, převlékl a ještě několikrát odešel z bytu, ve městě si zařizoval osobní záležitosti. „Okolo těla oběti vytvořil jakýsi oltář z květin a svíček a chodil ji hladit,“ uvedl Šimek.

Psali jsme již:

Ilustrační foto
Druhá vražda v kraji během týdne. V Lanškrouně našli tělo 53leté ženy

Okolo deváté hodiny večerní si muž nachystal tašky s osobními věcmi a sám se udal policii. Během výslechu uvedl, že nechtěl, aby žena trpěla a chtěl ji usmrtit rychle a bezbolestně. To se mu ale nepovedlo, jejich souboj trval zhruba dvacet minut.

Sousedé prý útok slyšeli a pokusili zavolat o pomoc, neobrátili se však na linku 158. Policie tuto informaci nechce dál komentovat a případné pochybení příslušných orgánů bude dál vyšetřovat.

Tisková konference k případu vraždy v LanškrouněTisková konference k případu vraždy v LanškrouněZdroj: Deník/Karolína Velšová

Partneři se měli seznámit v roce 2014 na jedné z ubytoven v severních Čechách. O rok později se přestěhovali do Lanškrouna, kde vystřídali řadu ubytování a nakonec skončili v domě se samostatným bytem. Mezi oběma však údajně dlouhodobě docházelo k hádkám, většinou kvůli penězům. Žena totiž nepracovala, oba dva měli navíc v minulosti problém s alkoholem. Muž měl po těžkých zdravotních komplikacích přestat pít, jeho družka však v nadměrném užívání alkoholu pokračovala.

Motivem k vraždě však podle výpovědi vraha neměly být peníze, ale jeho vedlejší aktivity, kvůli kterým mu údajně hrozilo vězení. Obával se, jak pak žena zvládne život bez něj. „Uzrála v něm myšlenka, že ji zabije a sám pak spáchá sebevraždu,“ sdělil Šimek.

Je to na Orlicku již druhá vražda za poslední týden:

Pachatel vraždy v péči zdravotníků
Vražda z Mýta rozpletena: Zabil matku, pobodal se, koupil si pivo a šel se udat

Muži, který byl v minulosti trestán, nyní hrozí 12–20 let vězení. „Vzhledem k charakteru útoku lze ale předpokládat, že dojde ke zpřísnění právní kvalifikace,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová. Kvůli brutalitě útoku nelze vyloučit ani výjimečný trest. Muže nyní mimo jiné čeká psychiatrické vyšetření.

Je to již druhá vražda během týdne, kterou policisté v Pardubickém kraji vyšetřují. K té první došlo ve Vysokém Mýtě, kde syn ubodal matku. Následně se sám pobodal do břicha a udal se policii.