Upomínky na úvěry, které si nevzala

Jednapadesátiletá žena dnes už ví, že to byla obrovská chyba. „Důvěřovala jsem kolegyni, která mi slíbila, že mi pomůže. Poskytla jsem všechny informace, co chtěli, a založila jsem si i bankovní účet, na který mi měly peníze přijít. Nakonec tam opravdu přišly, ale neviděla jsem z nich ani korunu. Navíc mi chodí upomínky na další úvěry, které jsem si nikdy nevzala," svěřila se žena Deníku.

Přestože si je vědoma, že si své problémy způsobila lehkovážným prozrazením citlivých údajů, rozhodla se jít na policii a podat trestní oznámení. Donutila ji k tomu zoufalá životní situace.

„Na policii jsem se dozvěděla, že zřejmě nejsem jediná, která byla takto podvedena," podotkla. Rozhodla se svůj příběh zveřejnit, protože nechce, aby se něco podobného stalo i dalším lidem.

„Když jsem jim dala všechny údaje, přinesla mi kolegyně v polovině března dvě smlouvy o půjčce na dvě stě tisíc korun na mé jméno. Smlouvy jsem podepsala. Peníze měly přijít na nově zřízený účet. Vše vyřizovala žena jménem Dobrá, dostala všechny informace od mé kolegyně," popsala Dobrovolná.

Stále kladli nové požadavky

Ve chvíli, kdy si chtěla peníze vyzvednout, byla informována, že na ně zatím nemůže dosáhnout, protože se dosud nerozvedla. „To, že jsem si vzala půjčku ještě před rozvodem, by prý mohlo být chápáno jako podvod vůči manželovi. Nakonec jsem z nich dostala alespoň dvacet tisíc korun, abych si mohla pořídit nejnutnější věci," vylíčila Vlasta Dobrovolná.

Zbytek peněz ale nikdy neviděla. Po nějaké době navíc v bance zjistila, že na její nově zřízený účet půjčka ve výši dvě stě tisíc korun skutečně dorazila, ale peníze někdo obratem převedl na jiný účet.

„Hrozivé bylo, že na účet chodily další peníze a také ony byly dál převáděny na jiné účty. To už jsem pochopila, že je něco špatně, a účet jsem zrušila," přiznala podvedená.

Žena jménem Dobrá ale Dobrovolnou donutila, aby účet znovu obnovila, jinak prý peníze z úvěru nedostane. Dobrovolná proto účet skutečně obnovila. Dobrá celou dobu nepopírala, že peníze pro ženu má, ale prý jsou v úschově u nějakého muže, který je vydá, až se Dobrovolná rozvede a s bývalým manželem budou mít hotové majetkové vyrovnání.

„Prostě si jen vymýšleli různé důvody, aby mi nemusely peníze dát. Kolegyně v práci mi řekla, že s tím nemá nic společného," popsala žena, která v současné době žije s přítelem na ubytovně v Třemošnici a má strach z budoucnosti i z obrovských dluhů.

Neprozrazujte osobní údaje

Případ vyšetřují kriminalisté v Havlíčkově Brodě. „Mohu potvrdit, že případ prověřujeme jako podvod. Zatím nebyl nikdo obviněn. Není vyloučeno, že podezřelé osoby mají na svědomí více podobných podvodů," informovala jihlavská policejní mluvčí Monika Pátková.

Podle informací Deníku jsou podezřelými čtyřicetiletá Vladimíra K. z Chotěboře a o rok mladší Eva V. z Chotěboře. Vladimíra K. byla v roce 2014 pravomocně odsouzena Okresním soudem v Havlíčkově Brodě za podvod. Eva V. byla odsouzena letos v dubnu. V jejím případě se bude kauzou ještě zabývat Krajský soud v Hradci Králové kvůli podanému odvolání.

Policie upozorňuje, že si lidé musejí dávat pozor na osobní údaje a nikomu je neposkytovat, ani nedávat své doklady nikomu do zástavy. Ještě ostražitější musejí být lidé ke svým bankovním údajům.

„Pokud už přijde nějaká upomínka za nezaplacenou splátku půjčky, o níž jsme si jisti, že jsme si ji nikdy nevzali, neměl by to nikdo podceňovat a okamžitě to řešit. V opačném případě narůstají na pohledávce vysoké úroky," upozornila ještě Monika Pátková.