"Z chat na Chrudimsku měl odvážet zajímavé nože, hodiny, historické a lovecké předměty i trofeje, například četnický kovový bodák na pušku vzor 1938, četnickou šavli délky cca 90 cm z dob První republik, staré obrazy," uvedla mluvčí policejního ředitelství Pardubického kraje Eva Maturová. Rodina z obce Běstvina přišla o celodřevěné i porcelánové loutky Kašpárka, Krakonoše, myslivce, dědečka, princezny a Karkulky. "Pro někoho to může být nepotřebná veteš, ale pro jiného jde o srdcovou záležitost a památku na dětství, což má hodnotu nevyčíslitelnou," zdůraznila mluvčí.

Škoda se vyšplhala na částku 300 tisíc korun. Na odcizených věcech je to téměř na čtvrt milionu, zbylá část spadá do poškozených předmětů, oken a dveří. Vzhledem k tomu, že první případ vloupání byl spáchán na Vysočině, byl spisový materiál postoupen do sousedního krajského ředitelství.

Ilustrační foto
Buldoček štrádoval k hasičárně, vlčák mířil ke hřbitovu. Strážnici vyjet musí

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání. „Sedmapadesátiletý muž z Havlíčkobrodska byl obviněn ze spáchání pokračujícího přečinu krádeže, přičemž činem byla způsobena větší škoda, a dále pokračujících přečinů porušování domovní svobody a poškození cizí věci,“ řekla Hana Adámková, zástupkyně vedoucího oddělení obecné kriminality z havlíčkobrodského policejního ředitelství.

Na Havlíčkobrodsku byly lokalitami, kde se recidivista dopouštěl trestné činnosti, Chotěbořsko a Jeníkovsko. Vloupal se zde do šesti domů, osmi rekreačních objektů a jednoho stavení mlýna. Majitelům způsobil krádeží věcí škodu za více než 150 tisíc korun a další škoda za necelých sedmdesát tisíc korun jim vznikla poškozením. Zloděj v objektech kradl zejména historické a starožitné předměty, nářadí, obrazy, jízdní kola a další věci, na které narazil. Nejvyšší škodu způsobil majiteli stavení v obci nedaleko Vilémova, kde odcizil z domu, stodoly, dílny a včelína mimo jiné díly na motocykly, nářadí a starožitnosti v celkové hodnotě necelých šedesát tisíc korun. "Při jiném vloupání při devastačních pokusech o vniknutí do rekreačního domu způsobil poškozením dveří a okna škodu za bezmála dvacet tisíc korun," dodala havlíčkobrodská policejní mluvčí Jana Kroutilová.