Tři metody

Zloději si mohou vybrat ze tří různých možností, jak přijít k levné naftě či benzinu.

První z nich, a v současné době asi nejfrekventovanější, je natankování u čerpací stanice bez toho, aniž by se uráčili za drahou tekutinu zaplatit. Například na Pardubicku došlo od začátku roku takřka k sedmi desítkám případů ujetí od benzinky. „Do poloviny roku jsme zaznamenali šestasedmdesát případů. V naprosté většině  jde vzhledem ke způsobené škodě o přestupky," řekl pardubický krajský policejní mluvčí Jozef Bocán.

Podobná čísla vykazují i policisté v Královéhradeckém kraji. Například na Náchodsku řeší ujetí od benzínek zhruba čtyřikrát do měsíce.

„Pokud někdo odjede od čerpací stanice bez zaplacení a škoda je do pěti tisíc korun, jedná se o přestupek proti majetku, za který může správní orgán uložit pokutu až do patnácti tisíc korun. Pokud je škoda vyšší než pět tisíc korun, jedná se o přečin krádež, kde pachateli hrozí až dva roky," uvedl trutnovský policejní mluvčí Udo Ertner. Zloději, kteří nechtějí být zvěčněni na kamerových záznamech čerpacích stanic a rádi „pracují" takzvaně inkognito, se zaměřují na nádrže zaparkovaných kamionů nebo zemědělských strojů. Jako například lapka, který na začátku roku řádil v obci Drahoraz na Jičínsku.

„Neznámý pachatel zde vnikl do areálu bývalého seníku, kde ze zaparkovaných zemědělských strojů odcizil přes tisíc litrů  motorové nafty a tři akumulátory. Majitel vyčíslil škodu na nejméně čtyřiapadesát tisíc korun,"  uvedla jičínská policejní mluvčí Hana Klečalová. Dodala, že jičínští policisté od začátku roku evidují  deset případů krádeže pohonných hmot. Na Náchodsku zloději normy nepřekračují. „Případy odcizení pohonných hmot jsou delší dobu na stejné úrovni. Vždy se jedná o jakési vlny, kdy se pohonné hmoty kradou třeba často po sobě, a pak je delší dobu klid," řekla náchodská policejní mluvčí Eva Prachařová. Další zlodějskou fintou je navrtávání nádrží aut zaparkovaných na sídlištích. Ve východních Čechách se však s touto praktikou setkávají policisté jen zřídka. „Řešíme pouze jeden případ v Sobotce," uvedla policejní mluvčí Klečalová.

Policejní statistiky, které na Pardubicku vykazují 17 krádeží pohonných hmot 
a v celém Královéhradeckém kraji  90 případů (nárůst o třicet případů oproti loňskému roku, pozn. autora), však nemusí být zcela odpovídající. „Některé případy poškození lidé ani policii nehlásí. Při vyšetřování některých  případů leckdy vyjde najevo, že několik krádeží pohonných hmot má na svědomí jeden a týž pachatel," řekla krajská policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Policie radí parkovat auta na osvětlených parkovištích a na místech, kde se pohybuje víc lidí.