„Táhne se to už léta. V prvním případě vlastně ani nešlo o otravu. Kdosi mi tehdy někam schoval kachnu na tak dlouhou dobu, až téměř uhynula hladem a žízní," vybavuje si chovatel, podle něhož se úhyny začaly množit až v posledních třech letech.

Jed prý byl v trávě

„Každý rok jsem přišel vždy o jednu kozu. Mívám je uvázané na řetězu a jak jsem zjistil, tráva v jejich dosahu byla postříkaná jakýmsi jedovatým přípravkem," tvrdí Rudolf Nešetřil.

Chovatel ale přišel rovněž o malé kůzlátko, které ještě vůbec nevyšlo na pastvu. „Kdosi mu asi v chlévě vstříkl jed přímo do tlamy," přemítá muž.

Slepice už nenesou

Úplná pohroma nastala podle chovatele letos. „První byla otrávena opět koza, která nakonec po měsíci uhynula. Pak kačer, ten uhynul po týdnu. A poté přišly na řadu slepice. Čtyři přestaly úplně žrát a do týdne po otravě také uhynuly. Ostatní to sice přežily, ale přestaly nést vejce," stěžuje si muž, jenž mrtvá zvířata postupně ukázal několika veterinářům. Ti mu prý většinou potvrdili, že za úhyny stojí jed.

Jak už to někdy v podobných případech bývá, i chovatel z Kutřína přiznává, že nemá právě nejlepší vztahy s jednou rodinou v sousedství. Mezi čtyřma očima tak záhy připouští, že z většiny otrav viní právě je.

„Ale víte jak to je… Žádné pořádné důkazy v ruce nemám, tak nebudu nikoho veřejně jmenovat. Jen bych si přál, aby to všechno konečně už přestalo. Je to příšerný pocit beznaděje, když vám v náručí mečí umírající kůzle. Už nechci pohřbívat stále další a další kusy," říká chovatel, který se dál stará o zbývající zvířata. Kvůli vyšetření posledních úhynů se již ale obrátil na policii.

Policisté v akci

Výsledek šetření dosud není znám. „Mohu potvrdit, že na nás obrátil muž s případem čtyř uhynulých kusů kura domácího, jednoho kačera a jedné kozy," sdělil chrudimský policejní mluvčí Jiří Tesař. „Jde stále o živý případ, jehož vyšetřování probíhá. Pachatel je zatím neznámý," dodává policejní mluvčí.

Vyšetřování zřejmě nepomůže skutečnost, že u pitvaných zvířat nebyly provedeny chemické ani biologické rozbory tkání.

„Udělány byly jen pitvy, podrobnější rozbory bych musel opět zaplatit. Jenže on takový rozbor tkání z jednoho kusu drůbeže přijde na patnáct set korun, takže například u slepic několikanásobně převyšuje hodnotu uhynulého ptáka," konstatuje chovatel Rudolf Nešetřil.

Otravy lze poznat

Zkušený veterinární lékař Ivan Jeník nicméně Chrudimskému deníku potvrdil, že leccos mohly naznačit už jen uvedené pitvy. „V případech, kdy byly použity běžně dostupné jedy a přípravky, určené například na hubení hlodavců, bývají u mrtvých zvířat patrné některé typické příznaky. Už při zevním pohledu jsou taková těla anemická. To znamená, že například sliznice a tkáně oční spojivky, v dutině tlamní nebo u ptáků v zobáku mají vlivem otravy bělavou barvu. V tělní dutině ptáků a v břišní dutině savců lze obvykle pozorovat zvýšenou krvácivost," připomíná veterinář.