„Pokud byste se mě zeptali, co vidím jako hlavní úkol pro sebe a celý resort v současné době, tak se domnívám, že je to potřeba změny vnímání celé situace a nálady ve společnosti. A k tomu potřebuji vás - média, novináře. Pojďme společně změnit pocit strachu v respekt,“ vyzval na úvod svého projevu Blatný. „V žádném případě neschvaluji to, co se stalo na konci jedné z demonstrací na Staroměstském náměstí, ale i to vnímám jako jakýsi extrémní projev strachu a odmítání,“ dodal. 

Blatný přislíbil, že veškerá další opatření budou založena na datech. „Ta budou všem srozumitelná, sdílená a diskutovaná odborníky napříč politickým spektrem a odbornými organizacemi,“ řekl ministr. „Musíme táhnout za jeden provaz a pokud to máme udělat, musíme vědět proč.“ První data plánuje Blatný sdělit v pátek na tiskové konferenci. 

Premiér Andrej Babiš, prezident Miloš Zeman a ministr zdravotnictví Jan Blatný
Zeman přijal Prymulovu demisi. Novým ministrem zdravotnictví jmenoval Blatného

„Myslím si, že současná opatření tak, jak jsou nastavená, není třeba nějak zásadně zpřísňovat, pakliže je budou lidé dodržovat,“ uvedl Blatný. „Různé tweety, které se objevily a kde je psáno, že budu zavírat výtahy a vypínat světla, berte prosím s rezervou,“ reagoval na satirické účty, které se objevily na sociálních sítích.

Vyjádřil se také k tomu, proč až doposud odmítal komunikovat s novináři. „To, že jsem s vámi až doposud nekomunikoval, není žádná neúcta ani k vám, ani k občanům této země. Ale je to proto, že jsem dal slib, že dokud se pan premiér a pan prezident nerozhodnou co bude dál, tak mi nepřísluší se k tomu vyjadřovat.“

Blatný musel čelit také otázce na končícího ministra zdravotnictví Romana Prymulu, který bude i nadále na ministerstvu působit a podílet se na boji s koronavirovou nákazou. „Pan profesor Prymula je skvělý odborník a epidemiolog a byl bych bláhový, kdybych nechtěl jeho expertizu využít,“ vysvětlil.

Babiš: Hlavní je ochrana seniorů a nemocných

„Hlavní téma, které musí pan ministr řešit, je samozřejmě pandemie covid-19. Z hlediska vývoje si myslím, že objektivnější data budeme mít až v pátek, z modelů není jasné, jestli už brzdíme nebo nebrzdíme,“ uvedl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Znovu také vyzval, aby lidé dodržovali opatření a zdůraznil, že využití hromadné dopravy nekleslo natolik, jako tomu bylo v březnu letošního roku.

Pacient s covidem. Ilustrační foto.
Kapacity nemocnic v ČR: kde již hlásí skoro obsazeno, kde je lůžek zatím dost

Nejdůležitějším úkolem je podle Babiše ochrana lidí nad 60 let a nemocných. Vláda objednala dva miliony antigenních testů, které mají sloužit k plošnému testování seniorů. „Je tady jasný plán, jakým způsobem to testování proběhne,“ uvedl Babiš a dodal, že v rozpočtu jsou vyhrazené prostředky až na deset milionů testů.

„Přeji panu ministrovi, aby se mu dařilo, a aby pokračoval v realizaci projektů, které ministerstvo zdravotnictví realizuje,“ uzavřel Babiš.

Kdo je ministr zdravotnictví Jan Blatný?

Doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.
• Narodil se v roce 1970 v Prostějově.
•Vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, získal titul PhD. v oboru pediatrie.
• V roce 2019 se stal docentem.
• Působí jako primářem oddělení dětské hematologie a zdravotnický náměstek pro dětskou nemocnici Fakultní nemocnice Brno.

Vystudoval všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde v roce 2005 získal titul PhD. v oboru pediatrie. Na fakultě v současné době vyučuje a v roce 2019 se stal docentem. Působí jako zdravotnický náměstek pro dětskou nemocnici Fakultní nemocnice Brno, kde je i primářem oddělení dětské hematologie. Má řadu mezinárodních zkušeností a pracoval s odborníky po celém světě.

„Pana Blatného jsem profesně zaznamenal několikrát. Vždy byl slušný a naprostý profesionál. Je to kvalitní člověk, kterému nezbývá než pogratulovat a popřát hodně štěstí. V kontextu jmen, která přichází v úvahu, je to člověk na svém místě,“ uvedl Marek Šlapal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje.

Američtí lékaři v Česku? Garda, která bude střílet, tvrdí konspirátorka

Dosavadní ministr zdravotnictví Roman Prymula byl do funkce jmenován teprve 21. září poté, co jeho předchůdce Adam Vojtěch rezignoval. V době, kdy vláda přitvrzuje opatření proti koronaviru a apeluje na občany, aby je dodržovali, se setkal v restauraci, které musí být na základě jednoho z nařízení uzavřeny, setkal s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Po značné kritice veřejnosti, opozičních politiků i premiéra Andreje Babiše podal demisi.