Přispívá to rovnosti a zdravým návykům

ANO Školní výuka má být rovná pro všechny. Dnes tomu tak není, bohaté děti jsou ve výhodě. Stát přispívá dětem z chudších rodin na obědy. Zlepšilo to jejich prospěch i docházku. Pořád jsou ale ti, „kdo pobírají příspěvek“ jaksi žáky druhé kategorie. Společné stolování, které je přístupné všem, děti stmelí a naučí je i základům etikety.

NE Je přece nesmysl, aby dítě, které vozí tatínek do školy posledním modelem mercedesu a o prázdninách létá na Seychely mělo oběd zadarmo. Pokud jde vládě o nastolení rovnosti, toto je jen její náhražka, kterou každý prohlédne. Bohatí zůstanou bohatými a chudí chudými. Jestliže má škola dát stejné šance i chudším, měla bych v nich podnítit touhu po úspěchu.

Prodejce pyrotechniky v kamenném obchodě Jaroslav Kyzlík z Litoměřic ukazuje, o jaké zboží je letos před Silvestrem největší zájem. Hlavně pejskaři si pak oblíbili tiché ohňostroje, tedy světelné efekty bez hlučných explozí.
ČERNÁ A BÍLÁ: Máme zakázat soukromé ohňostroje?

Rodiny výrazně ušetří

ANO Dnes stojí příplatek na oběd ve školce pětatřicet korun denně, na prvním stupni základní školy pětadvacet. Jakmile se za obědy platit nebude, do rodinného rozpočtu přibude skoro osm tisíc korun za rok. Ty lze užitečně vynaložit například na školní pomůcky či sportovní vyžití.

NE V rozpočtu bohatých i solidně situovaných rodin je to nicotná částka. Pro chudší rodiny je to samozřejmě výrazná úleva. Jenomže k tomu je už fungující program ministerstva školství, které sociálně znevýhodněným obědy platí. Platit je bohatým je zřejmý nesmysl.

Obědy zdarma jsou světový trend

ANO Bezplatné školní obědy právě zavádí sousední Slovensko. V Evropě jsou běžné také ve Finsku, Švédsku a Skotsku. V jiných zemích se o tom diskutuje. I v extrémně tržní Americe mají všechny děti ve státní škole zdarma snídani. Pokud je ve třídě polovina z nich pod hranicí chudoby, tak všechny dostávají grátis i oběd a svačinu.

NE Evropské země mají fungující sociální systémy, které účinně pomáhají znevýhodněným dětem. I učitelé jsou schopni učit a chovat se tak, aby sociální rozdíly zmenšovali. V Americe dávají potomky do státních škol většinou jen rodiče, kteří si soukromou školu nemohou dovolit. Státní podpora je proto logická a soukromých škol se netýká.

Ilustrační foto
ČERNÁ A BÍLÁ: Smí hospodský vykázat děti?

Stát si to dnes může dovolit

ANO Bezplatné obědy pro školáky vyjdou státní rozpočet na pět až šest miliard ročně. Vzhledem k dobrým hospodářským časům a vyššímu výběru daní si to můžeme dovolit. Investovat do dětí, je ten nejlepší způsob, jak utrácet peníze. Bezplatné jídlo přispěje k jejich zdravějšímu vývoji.

NE Kdo jel poslední dobou po D1 ví, že víc peněz je potřeba zde. Pomoc výrazně znevýhodněným lidem, invalidům a těm, kdo o ně pečují, je také nedostatečná. Chybí sociální byty. Potřebujeme zvýšit výdaje na obranu. Hradit školní obědy i bohatým je vyhazování peněz.

Školní jídelna - Ilustrační foto
Jak děti jí ve škole? Často zdravě, někde nabízejí i dietu