Podmínkou účasti na všech akcích je a zatím bude buď negativní test, uplynutí tří týdnů od první dávky očkování, nebo maximálně 180 dní od prodělané nemoci covid-19. Oba typy akcí mohou navštěvovat jen sedící diváci a musejí nosit respirátor. Někteří divadelníci a pořadatelé festivalů žádají, aby byli stejně jako restauratéři zproštěni povinnosti kontrolovat potvrzení a přenést povinnost na návštěvníky.

Lidé popíjející a sedící na zahrádce na pražské Letné 10. května.
Babiš: Restaurace by mohly otevřít 14. června. Po návratu z dovolené bude test

Dnešní míra rozvolnění odpovídá třetímu vládnímu balíčku, čtvrtý by mohl podle ministerstva kultury platit od 14. června. Pak by se mohli venkovních akcí účastnit i stojící diváci. Uvnitř se budou akce konat zřejmě celé léto pro sedící diváky. "Mám obavu, že na stání hned koncerty nebudou," řekl ČTK Mirai Navrátil.

Pro diváky začne dnes znovu hrát třeba Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Od 10:00 uvede komedii Perfect Days. Městské divadlo Brno slavnostně zahájí v 19:00 inscenací Zamilovaný Shakespeare. V Praze se v úterý otevře šapitó Azyl78 na Výstavišti v Holešovicích. Až do září bude poskytovat prostor nejen domovskému souboru Cirk La Putyka, ale mnoha dalším pražským scénám a souborům.

Filmové premiéry

Po téměř osmi měsících mohou dnes otevřít také kinosály, které jsou zavřeny od 12. října. V Praze mohou diváci navštívit třeba kina Aero, Bio Oko a Světozor, která pro ně přichystala na uvítanou mimo jiných režijní debut Vigga Mortensena Ještě máme čas, francouzskou komedii Přípitek nebo v předpremiéře vítěze letošního Berlinale Smolný pich aneb Pitomý porno.

Multikino. Ilustrační snímek
V pondělí mohou znovu otevřít kina. Multiplexy však čekají na prodej občerstvení

Do české distribuce dnes také vstupuje celovečerní snímek režisérky Viery Čákanyové s názvem Bílá na bílé, který na festivalu Jeden svět získal hlavní cenu v České soutěži. Osobně laděný dokument s deníkovými záznamy natočenými na Antarktidě bude uveden do kin a zároveň bude divákům přístupný on-line na portálu DAFilms.