Babiš vyzval české občany, kteří se vracejí z postižených oblasti a budou na sobě pozorovat příznaky onemocnění, aby kontaktovali neprodleně lékaře, a to nejlépe telefonicky. "Samozřejmě, je potřeba, aby naši občané zvážili vůbec, jestli chtějí za této situace cestovat do zahraničí," dodal premiér.

Online reportáž

Vláda podle něj zvažuje, že doporučení týkající se zahraničních cest bude propagovat na informačních tabulích na vytipovaných místech, jednat bude možná i s televizními stanicemi o zařazení do vysílání.

Co je koronavirus.Zdroj: Deník

Pokud se lidé do zahraničí vydají, doporučil jim ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) registraci v systému ministerstva DROZD. Ten usnadňuje státu kontakt s turisty a pomoc českým občanům v cizině v případných krizových situacích.

Nákaza koronavirem se objevila také hotelu Costa Adeje Palace na ostrově Tenerife. Španělská vláda budovu i s hosty uzavřela do karantény.
Koronavirus uvěznil Čechy na Tenerife. Nesou to statečně, uvedla delegátka

Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se na dnešním jednání v souvislosti s koronavirem zabývalo krizovými plány. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že nechal mimo jiné prověřit vybavenost hasičského sboru ochrannými pomůckami. Všechny složky záchranného systému jsou podle Hamáčka na krizové scénáře připraveny.

Národní referenční laboratoř, kde se testují vzorky na přítomnost koronaviru, funguje nyní podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) v nepřetržitém režimu a její kapacity jsou zatím dostatečné.

K dnešku bylo v Česku na koronavirus podle Vojtěcha vyšetřeno 98 lidí, u všech byly výsledky negativní. Ministr zahraničí Petříček po jednání rady uvedl, že nákaza koronavirem se neobjevila ani u žádných Čechů pobývajících v cizině.

V Česku je přes 1000 infekčních lůžek

Vojtěch připomněl, že v Česku je pro pacienty s vysoce nakažlivými oncemocněními vyhrazeno přes 1000 infekčních lůžek. Při případném výskytu nemoci v Česku jsou podle něj nemocnice schopny pacienty izolovat na infekčních klinikách. Nemocnice v zemi by podle Vojtěcha měly zvládnout i stovky pacientů.

Obyvatelé italské Lombardie vychází do ulic výhradně s ochrannými rouškami.
Je tu panika v přímém přenosu, říká k hysterii Italka z uzavřené části Lombardie

O případných omezeních velkých společenských akcí včetně světového poháru v biatlonu, který se má konat příští týden, dnes předsednictvo Bezpečnostní rady nejednalo. Nejspíš se jim bude věnovat při pondělním zasedání.

 "V současnosti si ale myslím, že není důvod k nějakým radikálním opatřením," uvedl Babiš. Biatlonové závody se uskuteční od 5. do 8. března v Novém Městě na Moravě. Pořadatelé očekávají v každém dnu návštěvu až 30 tisíc fanoušků.

Rada se zabývala také situací šesti Čechů, kteří jsou kvůli koronaviru v karanténě v hotelu na Tenerife. Podle Petříčka je rozhodnutí o izolaci v gesci tamních úřadů a český stát s tím nemůže nic dělat. Podle něj by v následujících hodinách měli do hotelu dorazit zdravotníci, kteří provedou vyšetření a následně rozhodnou o dalším postupu.

Koronavirus.Zdroj: Deník